IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
08:49 | 22 юни 2014
Обновен: 08:12 | 11 май 2024

Евакуират принудително варненци от опасните им къщи

Евакуират принудително варненци от опасните им къщи

По материала работи: manager
Евакуират принудително варненци от опасните им къщи

Варненци, чийто къщи са сериозно пострадали от водната стихия, отказват да ги напуснат, призна кметът на града Иван Портних по БНТ.

„Основен проблем в момента се явява фактът, че има къщи, които са в много лошо конструктивно състояние, а вътре живеят хора, които не искат да ги напускат. Създали сме условия да ги евакуираме по спешност, но, за съжаление, срещаме съпротива в самите хора и в момента пишем заповеди за принудителна евакуация“, обясни той.

По думите му общината ще търси съдействие и от полицията, за да изведе хората от опасните сгради.

Кметът съобщи, че има 20-тина сгради, които са с видими конструктивни проблеми и заради това хората оттам трябва да бъдат изведени незабавно.

„Разчистването върви във всички райони, основните артерии са разчистени. От сутринта е разпределена техниката по всички райони на квартал „Аспарухово“. Над 500 човека дойдоха днес като доброволци, от днес се включи и Флотът с около 80 човека, Военноморското училище, Пожарното училище, така че днес ще имаме към 800-900 човека, които ще разчистват инфраструктурата, но и във всяка една къща да помагат на хората, да разчистят, да премахнат последиците от трагичното бедствие“, призова Иван Портних.

Кметът добави, че разчистването вече навлиза в малките улици.

„Вече трети ден помагаме на хората да разчистят мазетата, които са пълни с тиня, все още има много работа, но е впрегнат пълен ресурс, разчистени са основните пътни артерии, ще започне миене на централните пътни артерии, защото калта и прахоляка стават наистина проблем“, подчерта Иван Портних.

До момента в разчистването на варненския квартал “Аспарухово” след потопа са се включили над 700 доброволци.

Продължават да се стичат още граждани, желаещи да помогнат. Доброволци раздават храна и вода на най-засегнатите. От Кризисния щаб призоваха доброволците да носят със себе си ботуши и лопати, защото в търговската мрежа е трудно да бъдат намерени в момента.

Сборният пункт за разпределяне на работата е районното кметство. Днес във възстановителните дейности се включват 100 доброволци от Военноморското училище и 80 военнослужещи. Всички доброволци получават маски, тъй като количеството на праховите частици във въздуха нараства.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна