„Живата стока, народее!“, „Който разбира тука се спира“, „И ловец съм, и рибар съм“ – такива приканващи фрази може да чуете, наближавайки рибната борса във Варна. Ден преди Никулден тържището кипи от разминаващи се хора, тръгнали да заредят ритуалната трапеза за морския празник.
От 2 до 40 лева пък е ценовият диапазон, в който се вместват различните видове риба. „Нищо ново под слънцето“ – отговаря уморена търговка на въпроса „Какво се случва тази година около Никулден?“. Цените са същите, търсенето е най-силно ден преди празника, вкусове има всякакви.
Едни хора залагат на по-ниската цена, други не правят компромис с качеството и настояват рибата да е прясна. „На нашите щандове в Рибната борса се предлага различна риба. Ние си знаем, аз имам скумрия и кефал, съседът – пъстърва и сафрид, има един-двама колеги които през цялата година предлагат шаран. А иначе за Никулден всички имаме и сладководна риба, особено пресен шаран. Търсенето определя предлагането“ – споделя словоохотлив продавач. Днес почти не може да се намери колега да иска да чисти рибата срещу левче. Няма време. През останалата част от годината може, ама точно за Никулден – „ден година храни“, няма време за чистене“ – смята собственичка на павилион за риба.
И тази година големите търговски вериги пускат евтин шаран, но той е мазен и не е много пресен. Тук може да видите, че се предлага все див, а той е по-вкусен от култивирания. Повечето купувачи споделят, че ще заложат на пържена рибка с гарнитура от картофена салата или пюре. Тези, които все пак искат традиционен шаран, ще си поиграят малко повече, за да го приготвят с плънка на фурна. Всички са на мнение, че цената на рибата е като миналогодишната, най-много с лев по-скъпа. Преди два месеца морето буквално „кипна“ от чернокоп, чиято цена беше беше падала до 6 лева от преди 15 години. Преди около две седмици обаче вкусната риба се оттегли заради студа и уловът й спря. Днес може да се намери за по 8 до 10 лв.
Ели Маринова Снимки Авторът
Четете още Рибната агенция започва масови проверки преди Никулден
Юнашкият салон събира кулинарни майстори на фестивал за Никулден