IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
13:15 | 14 декември 2016
Обновен: 10:52 | 6 май 2024

Поставиха нова паметна плоча на дома на Петър Енчев

Идеята е на наследниците на революционера

По материала работи: Юлиян Атанасов
Поставиха нова паметна плоча на дома на Петър Енчев

По идея на наследниците на българския революционер Петър Енчев нова паметна плоча бе поставена на къщата му във Варна на булевард „Сливница” №38.  Секретар на БРЦК в Букурещ, съратник на Христо Ботев и Панайот Волов, Петър Енчев е роден на 29 юни 1855 г. (Петровден) в Тулча. Син на иконом поп Енчо Димитров Ковчазов и Анна Димитрова, и двамата бежанци от Южна Тракия. Заедно със съученика си Панайот Волов отиват в Шумен, където станават учители. Там те създават местния Революционен комитет. Главни организатори на така нареченото събитие "Френска сватба". След което са арестувани от турските власти и изпратени в затвора в Русчук. Участва в Национално-освободителното движение като секретар на БРЦК и БЦБО в Букурещ. По време на Руско-Турската война е преводач в корпуса на ген. Цимерман.След Освобождението се установява в Пловдив. На 31 декември 1889 г., заедно с още петима предприемачи, поставят началото на Българското параходно дружество в Черно море. Работи като директор на БНБ — клон Варна, а от 1905 г. директор на Кредитна банка — клон Варна. Управител е на Параходното дружество, общественик. Умира на 16 април 1922 г. във Варна. Петър Енчев е сред основателите на Археологическото дружество в морската столица. Неговото име носи улица във Варна.

 

„Това, което ще запомня от него като личност е отстояването на правото на избор – сподели неговата правнучка Десислава Енчева. Той имал 5 деца и всички е успял да изучи в чужбина. Въпреки възможностите, те до един се връщат да живеят и работят в България. Опитвам се да възпитавам децата си така, както той – неговите“ каза още правнучката му. Наследниците на революционера в момента живеят в сградата. Къщата е паметник на културата. Построена по проект на Сава Димитриевич, който през 1895 година е бил главен архитект на Варна и е автор на 20-тина проекта, сред които и на Часовника в морската столица. Барелефът на паметната плоча е изработен от скулптора Венелин Иванов. Паметната плоча бе открита от кмета Иван Портних, който сподели, че Община Варна работи усилено за запазването на историческата памет на нашия град. Роднините на революционера подариха на варненския градоначалник книга с историята на рода и делото на своя праотец.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

Четете още: Пожар гори в близост до бензиностанция във Варна

Коментари

Новини Варна