Варна °
fallback
Избрано
09:28 | 25 октомври 2017
Обновен: 15:47 | 18 юни 2025

Трапезата и обичаите на Димитровден

„Дойде ли му денят, идва му и снегът“ – така са наричали дедите ни за деня на чудотвореца св. Димитър Солунски

По материала работи: Пламен Янков

ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА СВЕТИ ДИМИТЪР Е СРЕД НАЙ-ПОЧИТАНИТЕ СВЕТЦИ и най-вече в столицата Търново. Първите Асеневци смятат свети Димитър за свой покровител.

 

 

На Димитровден стопаните се разплащали с наетите за летния сезон работници, овчарите и ратаите. Празникът се характеризира с обредното полазване - гадаене по първи гост. Обредът е същият, като този на Игнажден, но на Димитровден се нарича булезене, булезване или полязка. Вярва се, че ако първият булазеник е от мъжки пол, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако булазеникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодородна и благополучна.

 

На Димитровден стопаните гледали дали луната е във фаза пълнолуние. Ако месецът е пълен, вярвали, че кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агънца. За съжаление, през тази година на празника луната ще е във фаза „млада луна“, но може би това е знак за едно ново начало и по-добро бъдеще на селското стопанство у нас.

 

„СГЛЯДНО ХОРО“ на Димитровден.

 

 

Друго характерно за димитровденските обичаи е, че на този ден започвали годежите и сватбите, за които през усиления летен сезон нямало време. На Димитровден момите извивали „сглядно хоро“ пред погледите на ергените и техните родители. Там на мегдана възрастните избирали своите бъдещи снахи, а младите виждали понякога за първи път бъдещата си булка.

 

Днес една от малкото традиции, оцеляла през годините, е на този празник да се готви петел за именика или кокошка за именицата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.

 

Димитровденската трапеза пази характерния си облик в българските домове, дори и в тези, в които няма именици.

 

Ето няколко рецепти, които може да ви помогнат да изненадате близките си на празника, а ако нямате време да сготвите или упражненията в кухнята не са вашата сила, може просто да купите едно пиле на грил и един ябълков щрудел от близката пекарна и да спазите традицията.

 

 

Тежък петел

ВНИМАВАЙТЕ МНОГО, КОГАТО КУПУВАТЕ ПТИЦАТА, защото ако е на повече от 5-6 месеца, месото може да остане жилаво.

 

 

Характерно за тази рецепта е, че птицата се пълни с месна плънка.

 

Необходими продукти:

1 бр. млад петел 

1 голяма глава кромид лук

150 г сварен телешки език (обелен и нарязан на ивици)

100 г пушени свински гърди

2 с.л. брашно

1 филия стар хляб

2 яйца

1/2 ч.ч. готварска сметана

1 щипка захар

черен пипер

1 лимон

магданоз

олио

 

Начин на приготвяне:

Добре почистеният млад петел са намазва отвътре с малко мазнина. Натрива се със сол и черен пипер и се напръсква с лимонов сок (не ползвайте готов продукт, защото в повечето случаи е имитация). Дреболиите му се сваряват в подсолена вода, отцеждат се, нарязва се на ситно и се смесват със ситно нарязаната глава лук.

 

Към тях се добавя натрошеният хляб, предварително свареният и нарязан на ивици език, жълтъците на яйцата, наситнен магданоз и черен пипер. Сместа се разбърква и се използва, за да се напълни петлето.

 

Отворът се зашива.

 

Пушените гърди се нарязват на тънки филии и с тях се покриват гърдите на птицата. Тя се поставя в подходяща тава, залива се със 2-3 с.л. мазнина, отстрани се сипва малко от бульона от дреболиите, покрива се с домакинско фолио.

 

Ястието се пече около 90 минути на умерена фурна, като от време на време се залива със соса от печенето. 10 минути преди готовност се залива със сметаната и се запича.

 

Готовият петел се прехвърля в чиния за сервиране. Сосът от печенето се сгъстява с брашното, подправя се с щипка сол, щипка захар и малко лимонов сок и се поднася заедно с месото.

 

Курбан с овче месо

ЗА ДА НЕ МИРИШЕ ОВЧЕТО МЕСО, НАКИСНЕТЕ ГО ОТ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР заедно с джолана в студена вода, към която добавете 4-5 с.л. оцет и по желание дафинов лист и няколко зрънца бахар.

 

 

Необходими продукти:

500 г овче месо (може да се замени и с агнешко, но ви напомняме, че по това време на годината в магазинната мрежа ще намерите само или дълбоко замразено, или вносно)

1 бр. овчи джолан

2 глави лук

3 домата

3 моркова

целина - корени

магданоз - корени

6-7 скилидки чесън (внимавайте да не е китайски, защото посинява при готвене)

 

Начин на приготвяне:

Ястието се приготвя, като месото и джоланът се посоляват и се сваряват. По време на варенето периодично отпенвайте. Варете, докато месото по джолана започне само да се отделя от кокала. Когато месото е почти готово, се добавят зеленчуците, без да се нарязват. Варят се до омекване.

 

 

Ябълкова пита за начинаещи домакини

ЛЕСНА И ВКУСНА ябълкова пита с орехи.

 

 

Необходими продукти:

1 ч.ч. настъргани ябълки 1 ч.ч. вода 2 ч.ч. брашно 1 ч.ч. смлени орехи 1/2 ч.ч. грис 1 ч.ч. захар 2 ч.л. канела 1/2 ч.ч. олио 1 ч.л. бакпулвер кора от лимон 

2 ванилии 3 с.л. ром или вишновка  

За сиропа: 2 ч.ч. захар 250-300 мл вода 1-2 ч.л. ром или вишновка

Начин на приготвяне: Плодовете се настъргват на едро ренде. Всички останали продукти се прибавят до получаване на хомогенна смес. Пече се около 50 минути в умерена фурна.

Изстиналата пита се полива с готовия сироп.

 

МАНЯ ПЕТРОВА

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback