IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
15:59 | 7 май 2018
Обновен: 11:54 | 29 април 2024

Нитрати текат от чешмите „Побити камъни“ и „Горен близнак“

Замърсяване е установено и в централния тръбопровод на с. Засмяно

По материала работи: Слав Велев
Нитрати текат от чешмите „Побити камъни“ и „Горен близнак“

СТАВРИ ТАРГОВ

Наднормено съдържание на нитрати е установено в 2 местни чешми във Варненска област, съобщават от Регионалната здравна инспекция(РЗИ). Това са „Побити камъни“ в с. Слънчево и „Горен близнак“ в с. Близнаци. В първата чешма съдържанието на нитрати е 63,3 мг/л при норма 50 мг/л, във втората – 110 мг/литър.  Химичният анализ е направен в периода 1 – 15 април т.г. Освен това в местната чешма „Горен близнак“ е установено и микробиологично замърсяване по показателя колиформи. Във връзка с превишената максимална стойност е издадено  предписание до кмета на с. Близнаци за предприемане на мерки за уведомяване на населението и поставянето на предупредителна табела, че водата не е годна за пиене и приготвяне на храна.

 

Микробиологично замърсяване е отчетено също в централния водопровод на с. Засмяно. Микробното число при 22 градуса е 46 КОЕ/мл при норма – без колебания. Касае се за локално замърсяване на водопроводната система на селището, обясняват от РЗИ – Варна. Във връзка със значимите колебания на микробно число при 22 градуса в питейната вода на с. Засмяно е издадено предписание до ръководителя на ЕТР при „ВиК - Варна” за проучване на причините и за провеждане на учестен мониторинг.

 

При анализа на острата заразна заболеваемост не се установяват чревни заболявания, предавани по воден път, съобщават още от РЗИ – Варна.

Коментари

Новини Варна