IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
15:14 | 1 септември 2015
Обновен: 22:40 | 24 април 2024

9 000 варненци може да останат без джипита

Най-малко 5 са общопрактикуващите лекари във Варна, които изпуснаха всички срокове за придобиването на специалност по обща медицина

По материала работи: Ставри Таргов
Светлин Митев

Близо 9 000 варненци може да останат без семеен доктор. Това научи Медийна група "Черно море“ от д-р Светлин Митев, председател на сдрружението на общопрактикуващите лекари във Варна. Причината е, че изтекоха всички срокове, в който семейните доктори трябваше да защитят специалност "Обща медицина".


От 315 джипита във Варненска област 5-6 няма да я завършат. На практика

те ще загубят личните си практики и няма да могат да работят самостоятелно. Като се има предвид, че всеки от тях има средно между 600 и 1500 пациенти, това означава, че средно 9 000 пациенти ще трябва да си търсят ново джипи. Шансът на общопрактикуващите лекари без специалност е да се включат към груповите практики на своите лицензирани колеги или да работят като подизпълнители.


Колегите, които няма да могат да работят самостоятелно, трябва да уведомят пациентите си да преминат в листите на други джипита, обясни д-р Митев. Неговото мнение е, че промяната почти няма да се отрази на населението във Варненско, тъй като всяка година няколко семейни медици прекратяват кариерата си или заминават за чужбина.

 

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна