IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
18:47 | 16 юли 2017
Обновен: 09:12 | 25 април 2024

Хиляди варненци и гости на града разгледаха корабите от "Бриз 2017"

Денят на отворените врати привлече малки и големи на Морска гара

По материала работи: Борис Проданов
Хиляди варненци и гости на града разгледаха корабите от "Бриз 2017"

Хиляди варненци се стекоха на Морска гара, за да разгледат корабите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“.  В днешния ден на отворените врати в рамките на няколко часа жителите и гостите на града имаха възможност да се докоснат до внушителните машини и да се запознаят с тях отвътре. Дълги опашки от хора се виеха пред парадните трапове на бойните машини, а посетителите търпеливо изчакваха реда си.

 

 

21-ото издание на „Бриз 2017“ започна в петък с посрещането на 20 бойни и спомагателни кораби и катери, 1 подводница, 4 самолета и 2 вертолета. В него участват над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция и от Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса. Участие вземат и 83 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

 

Военноморското учение ще продължи до 23 юли в акваторията на Черно море и по време на него ще  бъде подновен сертификатът на българската фрегата „Дръзки“. На 19 юли президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов заедно с останалите гости ще наблюдават от борда на фрегатата епизоди от учението в открито море. Ще бъдат демонстрирани противодействие на терористична група, ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти и спасяване на голям брой хора на море, отразяване на  нападение на въздушен противник, атака на подводница, артилерийска стрелба по въздушна цел и др.

 

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на участващите в учението страни. В тазгодишното издание на „Бриз“, България ще се включи с 13 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета, 2 самолета и над 900 души личен състав от ВМС. Участие ще вземат и две групи представители от сухопътни войски – група за гражданско цивилно сътрудничество и група за психологически операции.

 

„Бриз“ е започнало през 1993 г. и в рамките на него до момента 165 чуждестранни кораби са посетили варненския залив.

 

 

Мариана Стойкова

снимки: Авторът

 

 

Коментари

Новини Варна