IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
19:23 | 17 февруари 2015
Обновен: 02:21 | 5 май 2024

Продължават да търсят варианти за спасяването на ТЕЦ Варна

Вариантите са да се създаде българо-чешко дружество, което да я управлява или ЧЕЗ да продаде обратно централата на България

По материала работи: manager
Продължават да търсят варианти за спасяването на ТЕЦ Варна

Министерството на енергетиката и ЧЕЗ продължават да търсят варианти за възобновяване на работата на ТЕЦ "Варна", спряна в края на миналата година заради това, че не отговаря на европейските екологични изисквания. Tова съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, предаде Дневник. 

Вариантите, предлагани от сегашния собственик, са да се създаде българо-чешко дружество, което да я управлява или ЧЕЗ да продаде обратно централата на България. Такова решение обаче не се взима лесно, каза Петкова. 

Европейската комисия допуска, че може да промени становището си за затварянето на ТЕЦ-а в критична ситуация, допълни министърът. Тя подчерта, че именно това обстоятелство правителството е посочило в писмото си до Брюксел. Отговорът обаче засега е отрицателен, защото не е изпълнен приватизационният договор и не е изпълнено екологичното законодателство.

Петкова посочи, че дружеството е приватизирано през 2006 г., но в договора липсва санкционираща клауза, ако купувачът не изпълни своя ангажимент. 

Коментари

Новини Варна