IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
09:42 | 11 юни 2015
Обновен: 10:49 | 17 май 2024

Пийте кафето след 9 часа

Тогава ободряващият му ефект е най-силен

По материала работи: Златина Добрева
Пийте кафето след 9 часа

Мисълта за чаша кафе често е първата сутрин след ставане. Консумираме ли го обаче в правилното време?

Биологичният часовник е свързан с много процеси в организма, включително и степента на сънливост през деня. По този начин се регулира и синтезирането на хормона кортизол. Той е познат като хормон на стреса, а причината за тази му слава е, че отделен в големи количества, отключва отговора „бий се или бягай“.

На кортизола дължим нашата бдителност. Неговият пиков момент е в периода между 8 и 9 часа. Това означава, че организмът има естествен механизъм за събуждане.

Учените установяват, че консумацията на кофеин през този период може значително да намали ефекта на кофеина и да повиши устойчивостта му към веществото в дългосрочен план.

Поради тази причина консумацията на кофеин след 9 часа вероятно е най-добрият начин да се възползваме от неговия ободряващ ефект.

Учените установяват още няколко часови пояса, когато кортизолът е в своя пик – между 12 - 13 часа и между 17,30 – 18,30 часа. Така че избирайте да пиете кафето или ободряващата напитка в различни от тези часове.

Коментари

Новини Варна