IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
14:20 | 29 декември 2015
Обновен: 13:33 | 21 април 2024

За какво да помислите преди да поемете към екзотична страна

Какви ваксинации трябва да направите преди тръгване?

По материала работи: Юлиян Атанасов
За какво да помислите преди да поемете към екзотична страна

Сънувам синия лазур на далечен екзотичен остров. И знам колко много хора са като мен. Мечтаят да пътуват в далечни непознати страни, да се докоснат до нови култури, да вкусят интересни невиждани деликатеси,  да видят със собствените си очи многоликата природа. За щастие туристическият сектор вече е толкова добре развит, че във всеки един момент можете лесно отлетите до другата страна на планетата, да се бухнете от зимата в горещо лято за няколко часа. И ако пътуването до Турция, Египет и Тайланд се възприемат от нашенци като обикновено и дори скучно, най-популярните пътувания са в страни, по-малко неизследвани до момента - Аржентина, Бразилия, Южна Африка, Австралия, Сингапур, Мавриций, Шри Ланка, Конго, Папуа-Нова Гвинея, Таити.

Ако сте избрали екзотична дестинация в разгара на туристическия сезон, добре е да се върнете само с приятни спомени. За да не си развалите впечатленията от срещата с екзотиката, е добре да помислите предварително за следните нюанси:

 

Позволява ли вашето здравословно състояние да пътувате в райони с необичаен климат?

Имайте предвид, че дори и здрави хора трудно се климатизират към новите условия, нуждаят се от поне 3 дни до една седмица. С  напредването на възрастта климатизацияте може да отнеме по-дълго време. Така че ако здравето ви не позволява,  най-добре е да се откажете от краткосрочни пътувания в странни страни. В противен случай може да натоварите организма си, в добавка към стреса. Опасни за краткото пътуване до екзотична страна може да бъдат ваши  „тежести” като алергии, астма, склонност към депресия, проблеми с опорно-двигателния апарат. Да не пътуват и хора, които са в период на възстановяване след боледуване. Лекарите не препоръчват да се вземат деца до 3 години и възрастни след 50 (с изключение на щастливците с добро здраве).

 

Какви ваксинации трябва да направите преди тръгване?

 

Т.нар. екзотични страни предлагат не само изумителни пейзажи, растителен и животински свят, различен от нашия, но и крият опасността да се разболеете от смъртоносни болести. Затова преди пътуването се погрижете за ваксинация срещу дифтерия, бяс, малария, коремен тиф, жълта треска, хепатит А и В, и други (различните страни имат свой собствен списък от ваксинации). Обърнете особено внимание на този въпрос трябва и подходете с нужната доза сериозност. Имайте предвид, че някои от ваксинациите трябва да се направят по-рано,  2-4 седмици преди заминаването, в противен случай имунизацията няма да има ефект. Някои ваксини могат да бъдат закупени само на територията на посетената държава - например, в Таити, където има чести появи на холера.

 

Какви документи за здравно осигуряване да подготвите?

 

За да се избегнат проблеми на територията на екзотична страна, трябва да се подсигурите предварително с лекарска помощ. Относно необходимите документи, можете да ги поискате директно от туристическия си агент.

 

 Какво трябва да знаете за собствената си безопасност?

 

Предварително попитайте какви са хигиенните норми в страната, в която отивате. Понякога неща, които са приемливи в европейските курорти, на екзотични места крият опасност за живота. Например, плуването в естествени водни басейни, ходенето боси по плажа, пиенето на  вода от чешмата, разходка в джунглата, дегустация на ястия. Предварителното събиране на информация за местната кухня и състава на храните ще ви спести плащането на висока цена за собствената ви небрежност.

 

Как да общуваме с местните хора?

 

За да се избегнат проблеми със закона в избраната от вас екзотична страна, предварително се запознайте с традициите и обичаите на посетената държава. Бъдете внимателни когато общувате с местните жители: избягвайте  да влизате в спор с тях или да флиртувате.

Напълно възможно е с вашия  ”перфектен” английски, немски, френски да си изядете боя накъде. Затова се погрижете поне да напишете на местния език на лист координатите на вашия хотел и няколко основни фрази.

Много изненади дебнат туристи, дръзнали да се потопят в атмосферата на екзотични страни. Разбира се, никой не знае какво ви чака „зад ъгъла”, никой не може да предвиди всички възможни проблеми, трудности и опасности. И все пак, вие се подгответе доколкото можете, за да намалите неприятните сюрпризи. И не забравяйте да държите фотоапарата под ръка, за да покажете после на приятелите си цялото очарование и неземната красота на вашата екзотична дестинация. Отворени да са пътищата на този, който има очи, душа и смелост да тръгне!

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна