IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
12:01 | 4 ноември 2014
Обновен: 18:56 | 3 май 2024

Намалете стреса с хоби

Отдаването на някакво забавление е чудесен начин за релаксация

По материала работи: Златина Добрева
Намалете стреса с хоби

Всекидневно сме подложени на стрес и напрежение, които се отразяват негативно върху нашето физическо и емоционално здраве. Отдаването на някакво забавно хоби е чудесен начин да релаксираме, да преоткрием много от своите възможности и да се презаредим с положителна енергия.
Споделяме няколко чудесни идеи за хоби, които да направите част от вашия живот.
Фотография
Фотографията е творческо и забавно хоби, което не само ще намали стреса и напрежението, но ще ви направи по-продуктивни и креативни. Поглеждайки през обектива, вие като един истински фотограф ще видите света през вашата призма, пише az-jenata.
Ще преоткриете всичко, което ви заобикаля. Освен това, снимките, които ще направите, ще ви помогнат да намирате красивото във всичко, което срещате по пътя си и да гледате по-положително на живота.
Рисуване
Една от най-добрите терапии за освобождаване от стреса е рисуването. Различните цветове имат различни нива на енергия и могат значително да повлияят на настроението ви. Рисувайте в синьо, когато искате да бъдете спокойни.
Лилавите картини ще дадат тласък на творческия ви потенциал и ще бъдат вашата медитация. За повече свежест и настроение добавете зелено. За да бъдете всеки ден жизнени и оптимистични, рисувайте с жълто и оранжево, а червено добавете за повече страст.
Дори и да не сте най-добрите художници, винаги може да се запишете на курс по рисуване или когато почувствате нужда у дома да нарисувате вашата цветна картина.
Четене и писане
Това са едни от най-креативните хобита, които помагат и да се отпуснете. Проучване проведено в Университета на Съсекс, показва, че на човек са му нужни само 6 минути четене на ден, за да намали нивото на стреса с до 68%.
Четенето помага да забавите сърдечната честота и да облекчите напрежението в мускулите. От друга страна записването на вашите емоции върху лист хартия, било то положителни или отрицателни, също ще ви помогне да останете балансирани емоционално.
Градинарство
Природата е най-добрият лекар. Звуците около вас, миризмата, слънчевите лъчи, красотата на цветовете. Всичко това спомага да останете положително настроени, да намалите напрежението.
Според учени бактериите в почвата могат да помогнат за активирането на мозъчните клетки и за произвеждането на невротрансмитера серотонин, който действа като антидепресант. Затова отделяйте по-често внимание на домашните растения и градината.
Танци
Танците са друга форма на изкуство, чрез което може да подобрите вашите двигателни умения, но и да изразите емоциите си. При тях оживява не само тялото, но и духа и ума. Посещавайте два пъти седмично клас по танци, за да намалите ежедневния стрес.
Готвене
За някои готвенето е скучно, досадно и ежедневен ангажимент. Други записвайки се на курс по готварство или купувайки кулинарни книги и експериментирайки в кухнята, провеждат своята антистрес терапия. Приготвянето на вкусно и красиво ястие може да бъде чудесен успокояващ ритуал.

Коментари

Новини Варна