IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
21:20 | 4 ноември 2014
Обновен: 21:42 | 18 април 2024

Българските деца сред най-активните интернет потребители в ЕС

Съществуват големи различия между поколенията, като повечето деца заявяват, че знаят повече от родителите си за интернет.

По материала работи: manager
Българските деца сред най-активните интернет потребители в ЕС

Българските деца са на челните места по показатели като интернет употреба в собствената си стая, достъп през мобилен телефон и всекидневна употреба. Съществуват големи различия между поколенията, като повечето деца заявяват, че знаят повече от родителите си за интернет.

 

Това са част от изводите от аналитичните доклади, изготвени от Европейската изследователска мрежа "Децата на ЕС онлайн", която се координира от Лондонския икономически институт и се представлява в България от "Приложни изследвания и комуникации" и Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии". Докладът обобщава резултатите и препоръките, свързани с онлайн безопасността на децата, на над 150 изследователи от 33 държави, съобщи БТА, предаде manager.bg. Проучването е продължило три години – между 2011 и 2014 година.

 

В този период е настъпила значителна промяна в начина, по който децата използват световната мрежа – все повече това става през мобилни устройства или далеч от контрола на възрастните. Децата ползват интернет по-често и добиват повече умения, които им носят ползи във времето, отчитат анализаторите.

 

В същото време обаче те все по-често попадат на език на омразата – от 13% сред потребителите на интернет на възраст между 11 и 16 години през 2010 година до 20% днес. Увеличава се и броят на младежите, които попадат на сайтове за пропаганда на анорексията (от 9 на 13%), както и сайтове, които подтикват към самонараняване (от 7 на 11%) и онлайн тормоз (от 7 на 12%).

 

Така че невинаги времето, прекарано в интернет, носи ползи, предупреждава докладът. Това зависи от възрастта на детето, пола, социално-икономическото положение на семейството, подкрепата от страна на родителя и позитивното съдържание, до което детето има достъп.

 

Анализаторите коментират, че най-често децата се притесняват от порнографско съдържание онлайн. Смущава ги и съдържание, изобразяващо насилие или жестокост. Най-често децата се чувстват притеснени от реално или реалистично насилие и насилие над деца или животни.

 

Тревогите на децата нарастват значително около 12-ата им година. По-малките деца по-често биват смутени от неподходящо съдържание, докато по-големите споделят, че ги притесняват неприятни постъпки или хора в интернет.

Коментари

Новини Варна