IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
15:50 | 7 ноември 2014
Обновен: 04:51 | 17 април 2024

Как да повишим имунитета без лекарства?

Движение, сън, чесън и мед помагат

По материала работи: Златина Добрева
Как да повишим имунитета без лекарства?

Със студеното време идват и вирусите, настинките и хремата. За повечето хора няма студен сезон, който да са изкарали без поне един път да се разболеят. За да не страдаме от досадните настинки и вируси, трябва да се погрижим за имунната си система. Понякога можем съвсем лесно да си повлияем добре. Изисква се малко търпение и желание от ваша страна. Как да подпомогнем имунната система без лекарства?
Течности. Пийте повече течности. Така пречиствате тялото си от токсините, което е много важно. Освен това през зимата тенденциозно пием по-малко вода, в сравнение с лятото. Но не бива да забравяме как кожата ни се изсушава през зимата, устните ни се пукат. Можете да повлияете на тези неприятни ефекти като пиете повече вода. Не наблягайте на газираните напитки, защото са вредни. Те са пълни с излишни калории, оцветители, подсладители и консерванти. По-добре е да изберете чай или пресен сок.
Движете се повече. Не си мислете, че ако спортувате, ще се разболеете по-лесно. Това е само мит. Ако повишите двигателната си активност, определено ще се почувствате по-добре и ще повдигнете имунитета си. Може да ходите на фитнес, да посетите курс по йога или каланетика, а защо просто не се разходите в снега? След като се изпотите, изкъпете се и стойте на топло, за да не настинете.
Спете повече. Факт е, че през зимата имаме по-голяма нужда от сън. Проблемът е, че не всеки си позволява да спи повече. Ако искате да сте здрави, спете редовно и по поне 8-9 часа на денонощие. Според изследване на американски учени, след седмица, прекарана с по 4 часа сън на денонощие, организмът има нужда от повече жизнена енергия и от това страда имунитетът. Старайте се вечер да си лягате по-рано.
Не се поддавайте на страха. Прекалено многото четене в интернет по темата с гриповете, може да ви внуши симптоми. Някои хора са много чувствителни и наистина да помислят, че са болни. Не вярвайте на всичко, което е написано или казано, не мислете, че тази година вирусите ще са още по-опасни. Ако се почувствате зле, потърсете лекарска помощ, не се лекувайте сами, за да нямате усложнения.
Мед и чесън. Има много природни продукти, които са полезни, но медът и чесънът са на първо място, пише teenproblem. Те са безвредни (освен ако нямате алергия към някой от тях) и могат да се консумират всеки ден.

Коментари

Новини Варна