IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Лайфстайл
13:29 | 13 ноември 2014
Обновен: 13:27 | 24 март 2024

Днес е Световният ден на добротата

На 13 ноември отбелязваме и Международния ден на слепите хора

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Световният ден на добротата

Днес се отбелязва Световният ден на добротата. На този ден през 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ. За този ден френският художник Орел е създал специален символ – „открито сърце“.

Според изследванията на психолози от Япония и САЩ, колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме. Когато човек прави нещо добро за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество ендорфин и серотонин – хормони на щастието. Добрите хора боледуват по-малко и живеят по-дълго, констатират учени от университета в Мичиган.

Целта на този ден е хората да забравят себичността, да погледнат по-далеч от собствения си кръг, да забравят границите, расите, половете и религията. Да разберат, че всички обитаваме една планета, живеем в един свят и е хубаво да се погрижим за мира в него, като се уважаваме едни - други и съжителстваме в щастие.


Днес е и Международният ден на слепите хора, който е избран от ООН през 1946 г. и то съвсем не случайно – на 13 ноември е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който отчита съществуващата несправедливост към незрящите хора и се заема да направи живота им по-достоен. Той полага основите на световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи.

Коментари

Новини Варна