IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Лайфстайл
17:00 | 21 ноември 2014
Обновен: 04:52 | 17 април 2024

Глезят космонавти с черен хайвер

Половин килограм ще бъде доставен за новогодишната трапеза на МКС

По материала работи: Златина Добрева
Глезят космонавти с черен хайвер

Половин килограм черен хайвер ще бъде доставен на новогодишната трапеза на екипажа на Международната космическа станция /МКС/, съобщи завеждащият отдел по изхранването на мисията на МКС Александър Агуреев, цитиран от ТАСС и БТА.
"На пилотирания кораб "Союз" на 24 ноември ще бъдат доставени 15 опаковки есетров хайвер по 30 грама, а също така ябълки, портокали, лимони, домати, по 140 порции сухо мляко и черен чай", уточни специалистът.
Агуреев изтъкна, че непразничното меню на космонавтите за едно денонощие струва по 25 000 рубли на човек. В него са включени закуска, обяд, вечеря и следобедна закуска.
Към продуктите има много строги изисквания за срок на годност. Те трябва да издържат най-малко 9 месеца, за да бъдат оставени на МКС. На Земята те са тествани в продължение на 15 месеца в камери, наподобяващи влажността на орбиталната станция.
Александър Агуреев припомни, че на руския отсек на МКС космонавтите не разполагат с хладилник. Поради тази причина специалистите са принудени да ограничават порциона на екипажа.
Има планове за монтирането на хладилник на борда, но по думите на Агуреев все още не е ясно кога това ще бъде осъществено.

Коментари

Новини Варна