IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
16:34 | 4 декември 2014
Обновен: 23:44 | 24 март 2024

Създадоха хартия за многократно писане

Изследователите проучват и възможностите отпечатаният текст да остава по-дълго време четлив.

По материала работи: Деян Михайлов
Създадоха хартия за многократно писане

Химици от Калифорнийския университет в Ривърсайд са създали хартия за многократна употреба, която издържа на 20 цикъла на печатане и изтриване.

Учените не само са разработили нов вид хартия. Те са използвали и определени химически свойства на комерсиалните мастила, за да разработят метод за изтриване чрез прилагане на фотофилтър и ултравиолетова светлина. При този процес хартията се нагрява до около 115 градуса по Целзий, което по думите на изследователите не е проблем.

В конвенционалните лазерни принтери хартията се нагрява до 200 градуса по Целзий, за да може частиците от тонера да се свържат с повърхността на хартията, обяснява проф. Ядонг Ийн от Калифорнийския университет.

В момента той и екипът му са насочили усилията си към постигане на по-голям брой цикли на печатане и изтриване, за да намалят разходите и да направят използването на хартията изгодно от пазарна гледна точка. Първоначалната им цел е 100 цикъла. Изследователите проучват и възможностите отпечатаният текст да остава по-дълго време четлив. Разработката е финансирана от Министерството на енергетиката на САЩ.

Коментари

Новини Варна