IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
16:48 | 6 декември 2014
Обновен: 10:32 | 17 май 2024

Вече има асансьори, които се движат настрани

Системата функционира чрез използване на магнитна левитация – технологията, която се използва и при високоскоростните влакове.

По материала работи: Деян Михайлов
Вече има асансьори, които се движат настрани

По принцип небостъргачите са високи. Но могат ли да станат още по-високи? Германска компания разкри прототип за асансьор, който може да революционизира размера и формата на бъдещите небостъргачи, разказва в репортаж телевизия Bloomberg, пише Днесбг.

Това е първата в света асансьорна система без въжета, която може да движи многобройни кабини в различни посоки, откъдето идва и името й – “Мулти”. Тя функционира чрез използване на магнитна левитация – технологията, която се използва и при високоскоростните влакове.

Всяка кабина има собствен двигател и се движи във формата на лупинг със скорост от около 17км/ч. От компанията твърдят, че дизайнът ще повиши капацитета на асансьорните шахти с до 50%, като даде на пътниците достъп до асансьор на всеки 15 до 30 секунди.

Това би могло да бъде много полезно в супервисоки сгради.

 

Коментари

Новини Варна