IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
09:42 | 13 януари 2015
Обновен: 13:40 | 19 април 2024

"Like"-ванията във "Фейсбук" разкриват характера ни

Твърдението е на учените от университета в Кеймбридж, Великобритания и Станфорд, Калифорния

По материала работи: Златина Добрева
"Like"-ванията във "Фейсбук" разкриват характера ни

Социалната мрежа "Фейсбук" и нейната функция с бутон "харесвам" позволяват по-добре да се опознае личността на човек, отколкото това могат негови близки и роднини.
Това е изводът от британско научно изследване, публикувано в САЩ. Оказва се, че с достатъчен брой "харесвам", които да анализират, някои специализирани компютърни програми са по-добри в опознаването на даден човек и определяне на истинските черти на характера му, отколкото близки и приятели. Единствено партньорът или партньорката на даден човек може да си съперничат в това отношение с компютъра, обясняват учените от университета в Кеймбридж, Великобритания и Станфорд, Калифорния, които правят изследването. Учените са установили, че само от "харесванията" във "Фейсбук", които средно за потребител са около 227, може да се стигне до детайлно разкриване на личността на човек. За да стигнат до този извод учените са наблюдавали 86 220 доброволци във "Фейсбук", които са попълнили въпросник за чертите на техните характери и са дали достъп до техните "харесвания" във "Фейсбук".
Авторите на изследването са сравнили резултатите, разпитвайки по един приятел на 17 622 участници и по един роднина на 14 410 други. Авторите обаче предупреждават, че с развитието на технологиите все по-трудно ще може човек да запазва личността си и личния си живот, пишат АФП и БГНЕС. Оценката на личността на даден човек обаче е основна част от живота в общество, и по-конкретно за вземане на решения, независимо дали става въпрос за решение за брак или решение за наемане на работа.

Коментари

Новини Варна