IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
22:18 | 4 февруари 2015
Обновен: 09:15 | 5 май 2024

Запушен нос? Сложете край на проблема!

Как да се сбогувате с хремата и да започнете да дишате свободно?

По материала работи: manager
Запушен нос? Сложете край на проблема!

Запушеният нос е един от най-неприятните симптоми на вирусните инфекции. Как да се сбогувате с хремата и да започнете да дишате свободно?

Причина за състоянието е разширяването на кръвоносните съдове по лигавицата на носа и синусите, вследствие на простудно заболяване, алергия, възпаление на синусите. Състоянието се влошава през нощта, когато тялото е в легнало положение. Кои са лесните, ефективни и безопасни за здравето начини да си помогнете?
 
1. Влажен въздух

Влажният въздух помага за намаляване отока на носната лигавица и за втечняването на слузта. Така по-лесно ще отстраните секретите и дишането ще се облекчи. Лесно можете да създадете подходяща среда в помещенията, като използвате апарат за овлажняване на въздуха и поддържате умерена температура (около 22 градуса през деня, а през нощта максимум до 20). Ако овлажнителят работи през нощта, това ще облекчи дишането ви.  
 
2. Топлина и пара

Топлият душ и парата в банята също ще ви помогнат. През деня можете да си направите няколко инхалации с лайка и щипка сода бикарбонат – в 1 литър кипяща вода сипете 1 лъжица лайка и содата, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте няколко минути парите от съда. Парата повишава влагата в носните проходи и каналите на синусите и отпушването на носа се улеснява.
 
3. Достатъчно течности

Нуждаете се от прием на много вода, чай, топли бульони и супи, фрешове. Когато тялото ви е добре хидратирано, това улеснява втечняването на секретите и по-лесното им изчистване. Резултатът е, че намаляват напрежението в синусите и отокът на лигавицата.
 
4. Без млечни продукти

Всяка хрема или възпаление на синусите изисква, освен прием на повече течности, и промяна в хранителния режим. Ограничете колкото се може повече белтъчините от животински произход като прясно мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко, извара, салами, месо. По-рядко яжте ориз, картофи, чушки. Всички те увеличават образуването на слуз в организма.
 

5. Промивки на носа

По този начин се отмиват попадналите в носа микроби и в същото време се предпазвате от пресушване на лигавицата, което освен, че е неприятно, води до отслабване на локалния имунитет. Можете да използвате назален спрей с морска вода, а също така и да правите промивки с физиологичен разтвор или сами да си направите солен разтвор (1 ч. л. сол, разтворена в чаша вода).
 
6. Изчистване по метода Нети

За целта се нуждаете от специалния чайник Нети лота за промивки на носа (Джала нети е йога практика за лечение). Пълни се с вода, с температура близка до тази на тялото, в която е прибавена малко морска или готварска сол. Чучурчето се поставя на едната ноздра, водата преминава през носа и изтича през другата ноздра. Секретите се премахват и носът се отпушва, а също така се стимулират различните нервни окончания в носа, като по този начин се активизира мозъка и се подобрява цялостното състоние на организма.
 
7. Топли компреси

Топли компреси върху синусите облекчават, подобряват оттичането на секретите и помагат за отпушването на носните проходи. Навлажнете кърпа в топла вода, изцедете я и я задръжте, докато усещането е приятно, върху челото и основата на носа.
 
8. Внимавайте с капките за нос

Някои конвенционални медикаменти (деконгестанти и антихистамини) също облекчават запушения нос, но трябва да сте предпазливи при употребата им. Запушеният нос и хремата са резултат на защитната реакция на организма. С разширяването на кръвоносните съдове и притокът на кръв се осигуряват антитела, които атакуват и унищожават проникналите микроби. Засилената секреция подпомага изчистването на болестотворните микроорганизми. А капките за нос спират този защитен процес, тъй като изсушават носната лигавица (това от своя страна влошава локалния имунитет) и спират движението на ресничестия епител на носа. Не бива да се използват повече от 5-6 дни, защото може да се стигне до привикване към тях или до т.нар. медикаментозен ринит.
 
9. Помощ с хомеопатия

Хомеопатичните лекарства отдавна са доказали ефикасното си действие при инфекции на горните дихателни пътища. Комбинацията от Цинабарис, Хидрастис, Калиум бихромикум и Ехинацея (можете да я намерите в аптечната мрежа като комплексния препарат Цинабсин на Немския хомеопатичен съюз) се препоръчва за намаляване на отока на лигавицата, възстановяване на носното дишане и едновременно с това за подсилване на имунитета. Така ще се предпазите от редициви на хремата или от усложнения и хронифициране на проблема.

Източник: Puls.bg

Коментари

Новини Варна