IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
20:20 | 13 февруари 2015
Обновен: 05:02 | 17 април 2024

Кралят Момо откри Карнавала в Рио де Жанейро

Над 70 000 зрители ще гледат дефилетата на школите по самба

По материала работи: Слав Велев
Кралят Момо откри Карнавала в Рио де Жанейро

Като символ на всички ексцесии и лудости, дебеличкият крал Момо от днес е господар на 5-дневния традиционен карнавал в Рио де Жанейро, по време на който бразилците се надяват да забравят за стреса и икономическите проблеми, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Връчвам ключовете на града на краля Момо. Сега той ще решава проблемите, свързани със задръстванията по пътищата и строителните работи за Олимпийските игри през 2016 г. Ще се върна на работа едва идната сряда", заяви кметът на Рио де Жанейро Едуарду Паеш.

"За втора поредна година обявявам карнавала в Рио де Жанейро за открит", каза крал Момо за 2015 г., 28-годишният Уилсон Диаш да Коща Нету.

Размахвайки с ръка украсения с пайети и позлата огромен символичен ключ на града, той започна да танцува самба в компанията на своите две принцеси и кмета.

На крал Момо се пада също честта да открие в неделя и понеделник дефилетата на школите по самба. Тези дефилета са смятани за най-големите в света спектакли на открито и за апотеоз на карнавала. Те ще бъдат наблюдавани през нощта от над 70 000 зрители на самбодрома.

Самбодромът в Рио де Жанейро обаче няма монопол върху празника. Във всички големи градове в страната, като Сао Пауло, Салвадор де Бая и Ресифе, жителите от три седмици участват в популярни улични шествия. 

Бразилците чакат тези празници цяла година, за да демонстрират умението си да празнуват и да забравят проблемите си, които тази година са свързани с икономическата криза, сушата и корупционни скандали. 

 

ДНЕС.bg

 

Коментари

Новини Варна