IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
22:14 | 13 февруари 2015
Обновен: 05:02 | 17 април 2024

Десет факта за автомобилите, които вероятно не знаете

В Малайзия действа закон, според който, ако един автомобил се представя успешно на пазара, конкурентите имат правото да вдигнат цената му

По материала работи: Слав Велев
Десет факта за автомобилите, които вероятно не знаете

Понякога ни се струва, че знаем всичко на света, което разбира се, няма как да бъде вярно. Затова с помощта на изданието Auto.utro ви представяме 10 факта за автомобилите, за които малцина са чували.

1. Първото и второто поколение на Honda CR-V се продаваха с маса за пикник, поставена под пода на багажника. Освен това в първата генерация моделът разполага с комплект за душ, а наскоро се появи друг модел на марката - Odyssey, който е оборудван и с прахосмукачка. Изобщо никой друг производител не предлага толкова странни, но и полезни опции като Honda.

2. Ford GT е толкова здрав, че по време на краш-тестовете - за здравина на покрива на колата, успява да счупи тестовата преса.

3. Последният автомобил, оборудван с касетофон не е Lexus, както твърдят мнозина. В наши дни всички производители предлагат CD-система с USB-изходи, но като цяло именно Lexus дълго време остана верен на аудио-касетите. Това продължи чак до 2010 г., когато в стандартното оборудване на SC430 отново присъстваше касетофон. Въпреки това последният автомобил, предлагащ касети, е Ford Crown Victoria, където този праисторически плейър оцеля до 2011 г.

4. Първият седан на Porsche е Studebaker, а не Panamera или пък прототипът, показан през 90-те години на миналия век. Още през 1952 г. германската компания създава за седана Studebaker Type 542, който изглежда доста странно. Но пък според мнозина е по-симпатичен от това, което Porsche продава сега.

5. Austin Maestro има различен пол в различните държави. Той е един от първите автомобили с говорещ бордови компютър, като предупрежденията за "ниско налягане на маслото" или за "проблем със спирачките" се озвучават от актрисата Николет Макензи. В Германия и Испания обаче Austin-Rover говори с мъжки глас. Явно в компанията смятат, че испанците и немците просто няма как да приемат заповеди от жена.

6. Със Saab може да се играе пинг-понг. За целта просто е нужно да се влезе в менюто на компютъра, където в категорията "Въздушна възглавница" е скрита тази игра. Поредното гениално хрумване на инженерите на GM да скрият нещо от погледа на клиента.

7. В Малайзия действа закон, според който, ако един автомобил се представя успешно на пазара, конкурентите имат правото да вдигнат цената му. Там доминират моделите на Toyota, а правителството осъществява жесток контрол върху цените. Когато един автомобил започне да се продава много добре, то конкурентите подават жалба пред властите и те принуждават компанията-продавач да вдигне цената му. Известен е прецедентът с Passat CC, чиято цена нараства от 80 000 на 90 000 долара. Това се случва и с VW Polo GTI, при който увеличението е същото - от 46 000 на 56 000 долара.

8. Cadillac и Lincoln са основани от един и същи човек - Хенри Лилънд. Той създава Cadillac заедно с двама свои партньори в качеството на реорганизация на неуспешната през 1902 г. Henry Ford Company. Лилънд напуска Cadillac през 1917 г. и през 1920 г. създава Lincoln, която на свой ред е закупена от Ford през 1922 г.

9. Вратите на McLaren F1 са вдъхновени от тези Toyota Sera. Дизайнерът на F1 Гордън Мъри всеки ден пътува с градския транспорт, като непрекъснато преминава край една Toyota Sera. Вратите до такава степен го впечатляват, че той не се притеснява и конструира тези на McLaren по същия начин.

10. Логото на BMW символизира баварския флаг, а не витло на самолет, както си мислят мнозина. Това става причина за дискусия и в самата компания. В крайна сметка се оказва, че знаменитата кръгла емблема е препратка към флага на свободна Бавария, в което има определен смисъл, ако погледнете и самите цветове на флага.

Източник Automedia.bg

 

Коментари

Новини Варна