IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
09:36 | 7 март 2015
Обновен: 18:26 | 20 април 2024

“Умно” колие ни пази от хранителни грехове

Бижуто анализира какво и колко поглъщаме

По материала работи: Златина Добрева
“Умно” колие ни пази от хранителни грехове

Ново “умно” колие има за цел да ни спаси от хранителните ни грехове, като автоматично „отгатва” количеството и съдържанието на храната, която приемаме, съобщава Popular Science. Устройството е наречено WearSens и е разработено от инженери от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Целта на екипа била да създадат механизъм, който да контролира какво поглъщаме, информира novatv.

WearSens следи вибрациите в областта на шията. Горната част на гръдния ни кош е кухина, която кънти при всяко преглъщане и поемане на въздух. Колието е снабдено с пиезоелектрически сензори. Придвижването на храна или течност надолу по хранопровода предизвиква вибрации, които достигат до кожата около врата и сензорите ги записват.

Различните видове храна се отличават със специфичен модел на вибрация. Ако ядем нещо меко и сочно, звукът при преглъщане е съвсем различен от този при преглъщането на нещо твърдо и хрупкаво.

Коментари

Новини Варна