IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Лайфстайл
16:51 | 7 март 2015
Обновен: 00:27 | 25 април 2024

Кръщават астероид на хан Аспарух

По материала работи: Златина Добрева
Кръщават астероид на хан Аспарух

Трети астероид в слънчевата система ще носи името на наша историческа личност. В Космоса вече са увековечени имената на Васил Левски и Христо Ботев.
Българските астрономи направиха анкета за името на откритото от тях небесно тяло. В гласуването участваха хора от 26 държави. Хан Аспарух спечели убедително като, разбира се, най-много са гласовете от България, следвани от Германия и Съединените щати. В ролята на кръстници на астероида се включват дори от Индонезия и от Кримския полуостров.
Официалното кръщаване на астероида ще стане от Международния астрономически съюз, след като българските откриватели пратят заявка за името и кратка биография на Аспарух. Процедурата трае 2 месеца. Така бяха избрани имената и на астероидите Левски и Ботев. В сравнение с тях Аспарух е най-малък – с размер около 1,5 км и е най-близо до Земята.
Макар и толкова близо, не може да видите Аспарух с просто око. Не дори и през мощните телескопи на обсерваторията в Рожен, пише livenews.bg.

Коментари

Новини Варна