IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Лайфстайл
15:15 | 2 март 2021
Обновен: 03:33 | 24 април 2024

За какво трябва да внимавате, ако решите да спазвате диета

Вижте тези съвети, които ще ви помогнат да отбележите желания резултат

По материала работи: Слав Велев
За какво трябва да внимавате, ако решите да спазвате диета

Никога не е късно (или рано) да започнете диета, за да се върнете във форма и да се почувствате по-здрави и красиви. Дори не е нужно да чакате чак до понеделник, за да започнете с режима си!

Преди да стартирате обаче, вижте тези съвети, които ще ви помогнат да отбележите желания резултат от диетата, която сте си избрали.

Хранене по време за отслабване

Яжте в определено време, повече сутрин и по-малко вечер. Тази рутина нулира циркадния ви часовник и води до по-добро здраве и загуба на тегло, независимо колко общо калории консумирате, според проф. Орен Фрой, директор на Института по биохимия, наука за храните и храненето в Еврейския университет в Йерусалим.

„Времето за прием на храна е изключително важно“, казва той.

Право на голяма закуска

Висококалоричната закуска синхронизира циркадния ви часовник, докато пропускането на първото хранене за деня нарушава ритъма ви и може да доведе до напълняване. Този съвет има общо с първия и определено трябва да му обърнете особено внимание.

Освен това голямата закуска и малката вечеря ефективно намаляват инсулиновата резистентност - фактор за диабет тип 2. И накрая, изследванията, проведени от Фрой и негови колеги от университета в Тел Авив, показват, че обилната и богата на протеини закуска (дори с малко парче торта за десерт!) увеличава метаболизма и намалява глада през целия ден.

Не зависи от по-малката чиния

Популярният трик с използването на по-малки чинии, което да ви помогне да контролирате порциите храна, всъщност не работи, според учените.

Липсата на воля така или иначе води до преяждане.

Определете кои храни водят до скок на кръвната ви захар

Ако вие и ваш приятел ядете идентично хранене, нивото на кръвната захар на всеки от вас ще реагира по различен начин, защото чревният микробиом е уникален.

Много е важно да не допускате резки скокове в кръвната ви захар, защото това ще доведе до повече глад впоследствие, както и до ненужно преяждане.

Моркови над бонбоните

Редица изследвания показват, че независимо от диетата, която сте избрали да спазвате, най-простата рецепта за успех е да увеличите консумацията на зеленчуци и да намалите консумацията на сладки храни.

Ако прегрешите, не се отказвайте

Храната, която ядем, има кумулативен ефект, така че един ден на ядене на „грешните“ неща не означава, че трябва да се откажете от здравословната си диета. Напротив, продължавайте напред!

Установено е, че повечето хора постигат най-голяма загуба на тегло през първите шест месеца на диетичния си план. Въпреки това, ползите за здравето продължават години наред след загубата на тегло.

Ако се храните правилно през по-голямата част от времето, тялото ви ще бъде достатъчно гъвкаво, за да издържи на ефектите от онова случайно преяждане, което обикновено правим по време на празници.

Забавете темпото

Темпото, с което се храните, влияе на това колко ядете, както и на това колко вероятно е да напълнеете.

Всъщност, проучвания, сравняващи различни скорости на хранене, показват, че хората, които ядат бързо, са до 115% по-склонни да бъдат затлъстели от бавно ядящите.

Апетитът ви, колко ядете и колко сити сте, се контролират от хормоните. Тези хормони сигнализират на мозъка ви дали сте гладни или сити. Въпреки това отнема около 20 минути, докато мозъкът ви получи тези съобщения, така че по-бавното хранене би дало на мозъка ви необходимото време, за да усети, че сте сити.

Изследванията потвърждават това, показвайки, че яденето бавно може да намали броя на калориите, които консумирате по време на хранене, и да ви помогне да отслабнете. Храненето бавно е свързано и с по-старателно дъвчене, което също допринася за поддържане на теглото.

А ако вече искате да хапнете нещо здравословно – разчитайте на доставка от магазина във Варна от Foodpanda или друг град и заситете глада още сега!

 
Новини Варна