IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
13:15 | 14 март 2021
Обновен: 13:39 | 22 март 2024

Проф. Стойков: Пандемията изпрати шопинг манията в историята

В България колапсът на модния и шивашкия сектор е шокиращ

По материала работи: Слав Велев
Проф. Стойков: Пандемията изпрати шопинг манията в историята

Шопинг манията отива в историята. Това е едно от последствията на пандемията, казва проф. д.н. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Клиентите вече започнаха да оценяват грешките на т. нар. "шопинг-мания" и презапасяването с дрехи. Безспорно има промяна в разбиранията за елегантност и официалност.Хората предпочитат и избират всекидневното бизнес облекло, дори и в рамките на дистанционата работа, вместо строго официално-деловия стил", казва проф. Стойков. Той посочи, че модната индустрия е изправена пред много бавен и мъчителен процес на оцеляване. Закриват се хиляди търговски структури, като например 50% от италианските модни къщи и фабрики са в несъстоятелност.

Над 1100 фабрики за облекло в Бангладеш са с отменени поръчки на стойност 1,5 млрд. долара. В България колапсът на модния и шивашкия сектор е също толкова шокиращ - между 40-60% от търговските обекти и фабриките за мода не работят. Модният специалист е на мнение, че бутиковите магазини вече са далеч по-гъвкави в тяхната  работа, като разчитат повече на хибридните продажби.

Проф. Любомир Стойков прогнозира подем в модната индустрия след ковид кризата. "Ще има подем не само в чисто количествени и финансови параметри, но важното е, че ще се появят качествени тенденции: както в самото облекло - високотехнологични дрехи от "етичната мода", така и ще се промени радикално отношението към модата към неутрализиране на свръхконсуматорското отношение и запасяването с модни стоки, в цивилизоването и укротяването на модните мании, пристрастия и абсурди", убеден е модният анализатор.

Цялото ВИДЕО гледайте ТУК

 

Коментари

Новини Варна