IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
10:10 | 15 март 2021
Обновен: 19:47 | 1 май 2024

Започна Великият пост

Вижте съветите за хранане на здравния инструктор Ники Суков

По материала работи: Слав Велев
Започна Великият пост

От днес, ден след Сирни Заговезни и седем седмици преди Великден, започва Великият /Великденският/ пост. Той се спазва до големия християнски празник Великден, който тази година е 2 май.

До самия празник се ядат постни храни - месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, както и алкохол не присъстват на трапезата. През целия пост се разрешава да се яде риба два пъти - на Благовещение и на Връбница.

Великият пост е установен, за да могат в това време вярващите да се покаят и очистят душите и телата си и така да се подготвят за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.

Риба се разрешава два пъти - на Благовещение (винаги на 25 март, но ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница). Морските дарове и охлювите се считат за постни.

Строг пост се пази сряда и петък, ако не се пада Благовещение и Цветница тогава. Строг пост се пази и през Страстната седмица, а на Разпети Петък се минава само на хляб и вода.

Църквата приема, че и постилият само седмица преди Възкресение е проявил желание, усърдие и смирение да се доближи до Христос.

Великият пост е най-важният и най-продължителният от четирите постни периода през годината. Той припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Великденският пост е полезен за пречистване на организма. През тези 40 дни се възстановяват черният дроб и жлъчката, разкри здравният инструктор Ники Суков в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море". Това е времето, в което се пречистваме от зимното безразборно ядене. "Когато спрем животинските храни, жлъчката и черният дроб влизат в режим на възстановяване. Когато те се пречистят, и мозъкът започва да функционира по-добре", увери експертът.


Има и рискове, разбира се, затова дори според църковния канон постът трябва да се спазва само от здрави хора. Той е забранен за деца, бременни жени и кърмачки. Дори и здрав човек, ако по време на пост се разболее, трябва да прекрати ограниченията в храненето. Има, разбира се, и превантивни мерки, които задължително трябва да спазваме, за да ни се отрази добре постенето. Първото изискване е да се храним бавно и осъзнато, а зеленчуците и варивата да са добре преработени. Не е изключено първоначално стомахът да реагира, тъй като растителната храна е богата на фибри.

"Най-важно по време на пост е да разберем нуждите на тялото си. Не трябва да го приемаме като лишение, а като възможност за пречистване и за подготвяне на тялото за пролетта", каза още Ники Суков.

Той подчерта, че физическата активност и постенето не си противоречат. "Селските стопани, докато са спазвали поста навремето, са продължавали да работят на полето. Разбира се, дейността им не е била толкова интензивна, колкото през лятото, но не е спирала. Постът трябва да вкара тялото в ритъм, след като през зимата движенията са били ограничени, а спирането на животинските храни много помага за това. Освен това има много спортисти, които са изразени вегани. Те през цялата година спазват растителен режим на хранене и това не се отразява на техните резултати, но те старателно подбират храните си" - допълни Ники Суков.

"Важно е да се подчертае, че ограниченията в поста са добре обмислени. Първата седмица след Месни Заговезни са разрешени млечните храни и яйцата. Това дава възможност постепенно да се намали необходимостта на тялото от животински протеини и мазнини. На Тодоровден и Цветница е разрешена риба. Това е постепенно завръщане към нормалния режим на хранене, за да не се стресира организмът след края на поста. Според мен няма нищо притеснително, ако се спазва мярката" - каза още здравният инструктор.

Подходящи храни по време на пост, които покриват нуждата на организма от животински мазнини и протеини са гъбите кладница и ядките. Богат източник на фибри са сушените плодове. Цитрусите възстановяват недостига от витамин С и подобряват имунитета. По това време на годината все още има червено цвекло, което е полезно за кръвта и черния дроб. Чаят от коприва обогатява организма с желязо.

Коментари

Новини Варна