IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
11:00 | 20 юли 2021
Обновен: 14:35 | 17 април 2024

Насладете се на процедури с минерална вода

Колко важна е чистата вода!

По материала работи: Слав Велев
Насладете се на процедури с минерална вода

Според научните изследвания в нормалното и здраво човешкото тяло се съдържа:

70%  вода в тялото;

85% вода в кръвта;

80% вода в мозъка;

75% вода в мускулите;

90% вода в клетките.

Водата е важна за протичането на биохимичните процеси в организма и до голяма степен е отговорна за стареенето на клетките. В човешкото тяло има 2 вида био-вода: свързана (bound water) вода и структурирана(clustered water) вода. Структурираната вода може да се движи свободно през клетъчните стени, пренасяйки хранителни вещества, отвеждайки отпадъчните вещества и поддържайки взаимовръзките между клетките. Свързаната вода е с противоположна характеристика- тя не се свърза с другите молекулни структури и не може да се движи свободно през клетъчните стени.

Отговорна за младостта е структурираната вода.

В българската традиция тази вода се нарича още жива вода. Вълшебствата с живата вода са многобройни, но от къде идва ТЯ?! В приказките, като синтезирана народна мъдрост Живата вода е всъщност чист планински извор. ТЯ е ценна и безценна. До нея се достига само с добри помисли, когато се отказваш от всичко и получаваш всичко.

Чистата вода е здраве и дълголетие. Не е случайно, че древните римляни са изглаждали големи архитектурни съоръжения- акведукти, за да доставят качествена вода за своите граждани.

В Катарино СПА хотел с минерална вода гостите могат да се насладят на истинска планинска вода от водохващане в района на Ръждавец. Тя е с мек вкус и приятна за пиене всеки ден. Прави косата и кожата меки при къпане, тъй като не е отежнена с хлорни добавки. Питейната вода от чешмите на Катарино е здравословна.

Минералната вода има навсякъде в България

Над 500 са изворните и сондажни води в България. Те се отличават с разнообразие в минералния си състав и лечебни качества;

България е на второ място в Европа по минерални извори след Исландия;

Всяка секунда от земните недра на родината бликат около 3070 л. минерална вода;

Гейзерът в Сапарева баня е с температура 103 градуса;

Югозападна България е богата на минерални извори;

В Долината на Струма има 14 населени места с известни минерални извори: Благоевград, Сандански, Рупите, Симитли, Катунци, Левунаво, Марикостеново, Хотово, Ощава, Кромидово, Петрич.  Голяма част от тях са хипертермални, извиращи от голяма дълбочина.

В Долината на Места са популярни 7 населени места с минерални извори: Якоруда, Бачево- местността Ръждавец, Разлог- местността Катарино, Баня, Добринище, Елешница, Огняново.

Главна особеност на минералните води в Разложката котловина е разнообразието на разтворени минерални вещества в тях. Освен слабоминерализираните хидротерми,  в този район са застъпени ценни сулфидни, съдържащи флуорид и въглероден диоксид минерализирани води.

Хидротерапиите с минерална вода

Водата е тайнство и загадка. Мнозина вярват в нейната памет и пречистваща силата, преливайки вода при ново начинание, пръскайки светена вода в своето жизнено пространство и т.н. Ирационалната идея, че водата носи в себе си скрито послание се допълва от научни изследвания за водната структура,  която потвърждава съвършена красотата на чистотата на извора, на добрите помисли, на музиката на Бах...

В хидротерапията се използват различни подходи и терапевтични методи за постигане на максимална полза от физичните свойства на водата и специфичния `и минерален състав. Така чрез температурата и налягането на водата се стимулира кръвообращението на човека, обмяната на веществата и лечение на симптомите на някои заболявания. 

Какви хидротерапии можете да ползвате в съвременния СПА Център

1. Потапяне в открит минерален басейн

Най-доброто, което можете да направите за себе си е слънцето, водата и въздухът да въздействат комплексно върху Вашия организъм- звучи като мечта, но е напълно възможна реалност в дестинацията Банско и Разлог.  Микроклиматът е изключително важен при избор на място за почивка. Катарино е местност край Разлог, носеща святост от векове. Името идва от средновековен храм, посветен на Св. Екатерина. През 80-те години на 20в. района е специално изследван с цел създаването на балнеоцентър, при което се открива лечебен извор.

2. Хидромасажна ароматна вана с чиста минерална вода от извора

Терапията съдейства за пълно отпускане и релакс. Водата отнема напрежението от човешкото тяло и уморените мускули. Към ваната могат да се добавят етерични масла. Етеричните масла имат способността да проникват в организма през покривната тъкан или кожата на човешкото тяло и така да въздействат на различни вътрешни процеси.

В природата етеричните масла осигуряват защита на растенията срещу патогени и вредители.  Извличат се от растенията най-често чрез парна дестилация или студено пресоване, като са около 50-70 пъти по-концентрирани от билките.

Молекулите на етеричните масла са с размери, позволяващи проникването им през клетъчната стена и постигането на бърз терапевтичен ефект.  Освен това, ароматите на етеричните масла директно въздействат върху мозъка чрез обонянието като така те са способни да активират определени психо-физиологични процеси в тялото.

Почти всички етерични масла имат антибактериално, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Те са важна съставка в масажните и хидратиращи олиа.  Обтриването на кожата след хидротерапия с подходящ продукт спрямо типа `и, я прави мека,  здрава и красива.

3. Тайните на Клеопатра

Ритуал- вдъхновение от красотата на древността и легендата за Клеопатра. Луксозно изживяване с потопяване в топла вана с добавка на мед и мляко. Следва нежно премахване на мъртвите клетки с ексфолиант от кафява захар. Финалът включва подхранваща маска за тялото, обогатена с натурални етерични масла.

4. Флотационна вана с магнезиев сулфат

Топлата вана с наситен 30% разтвор на магнезиев сулфат, позволява на организма да се насити с важни соли и минерали, отговорни за здравето на опорно-двигателната система на човека. Терапията въздейства за пълно отпускане на тялото и ума чрез изключване на постоянните стимули от външния свят и носи усещане за безтегловно плаване.

5. Баня с пяна

Изключително популярна на Изток, тези бани са били привилегия за султанския двор, където постигат съвършенство в развитието си при така наречения хамам. Наситеното с водна пара помещение в съвременния СПА център е така наречената парна баня, която предхожда пенния масаж. Хидротерапията се осъществява върху топла керамична или мраморна основа /както е в оригиналния си вариант/. Следва премахване на мъртвите клетки от кожата с копринена ръкавица /познатото „кесе“/ и обгръщане на тялото с гъста и топла пяна от натурален сапун.

6. Сарайл баня- връщане към природата

Лечебните свойства на глината /хума/, топлата пара и отмиването с минерална вода са невероятна комбинация. Хумата е вид глина- изпитано козметично средство. Хумата се размива с вода на гъста кашица и се нанася върху кожата на плътен слой. Оставя се да се втвърди за 15 минути, а после с топла пара естествено се омекотява и отмива. Хумата със своя богат минерален състав е полезна маска за цялото тяло. Тя бива няколко вида и се разпознава по своя цвят: бяла, светлосива, зелена, розова, сива.

Новини Варна