IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Лайфстайл
09:10 | 7 септември 2021
Обновен: 02:42 | 29 април 2024

На колко километра е? До 75 000 км и на възраст 4-5 години за кола втора ръка

Покупката на стара кола с малък пробег не е добра идея, категорични са експертите

По материала работи: Слав Велев
На колко километра е? До 75 000 км и на възраст 4-5 години за кола втора ръка

Когато се избира употребяван автомобил, трябва да се обърне внимание не само на неговите възраст и пробег, но и на още няколко основни неща. Сред тях са в какви условия е използван, колко собственици е сменил, влизал ли е в сервиз и защо. Освен това обаче, трябва да се обърне внимание и на още един показател - колко километра е изминавал годишно, пише AutoMedia.

Експертите от Carsweek посочват, че на състоянието на автомобила невинаги оказват влияние изминанатите от него километри, както и възрастта му. Те посочват, че най-добрият вариант при покупка на употребявана кола е, тя да е изминавала не повече от 15 000 - 20 000 км на година.

Едновременно с това трябва да се обърне внимание и на това, къде е ползвано превозното средство. Ако маршрутът на предишния собственик е бил от къщи до работа с пътувания до провинцията през уикендите, голяма част от притесненията може да отпаднат. Но пък, ако колата е карана само в града или по разбити селски пътища, то нейната покупка трябва сериозно да бъде обмислена.

Добре познатият маниер на шофиране "газ-спирачка", който активно се практикува от мнозина в големите градове, със сигурност уврежда голяма част от основните агрегати на автомобила. Не е добра идея и закупуването на автомобил на малко години и много километри, тъй като той със сигурност е бил подложен на големи натоварвания.

Обратното - малък пробег за голям период от време, също не се препоръчва. Редовните дълги престои на едно място не са от полза на автомобила. В тези случаи проблемни се оказват акумулатора, гумите и покритието от лак и боя, което е изложена на слънчевите лъчи. При дълъг престой от строя излизат и различните гумени уплътнения.

Затова и експертите посочват да се разглеждат автомобили с максимален пробег до 75 000 км на възраст 4-5 години. Това означава не повече от 15 000 км на година, при условие, че колата не е ползвана само в градски условия и съответно е прекарала голяма част в задръстванията.

Още новини от света на автомобилите ще откриете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна