IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
12:30 | 11 септември 2021
Обновен: 14:17 | 28 март 2024

Децата с времето си: Преди колекционираха салфетки, а сега маски

До четвърти клас няма да се носят предпазни средства в час

По материала работи: Слав Велев
Децата с времето си: Преди колекционираха салфетки, а сега маски

Всеки с времето си! Преди децата колекционираха марки, салфетки и картинки от дъвки, а сега... предпазни маски.

Хлапетата, както всички деца на света, са се изхитрили да използват и маските като занимавка в класната стая. Учениците над пети клас, които трябва да носят предпазните средства всеки ден, са го ударили на колекциониране на маски с различни десени, картинки, анимационни герои или надписи, например Гучи. Училищен директор разказа, че дори си ги разменят, макар че са дишали в тях преди това. "Има вече цели сектори в магазини, които продават маски с маркови надписи и децата купуват, за да могат след това да правят размяна, както някога се разменяха марки", разказва директорът на 119 СУ Диян Стаматов, предаде "Стандарт". По този начин темата за това как се пазят от вируса, ползвайки маска, вече остава далеч назад, особено когато единият каже на другия - "Дай да ти пробвам маската". Периодично се появяват и нови моди - в цветовете или в картинките. Родителите на по-малките ученици отчаяно се опитват да опазят маската, която са купили, като я надписват. "Има и ученици, които вземат маската от земята, където са я изпуснали, изтупват я и отново си я слагат", казват директорите. Всяко училище е закупило по цял контейнер предпазни средства, които да дава на децата в случай, че са загубили своите.

Според заповедта на МОН, задължителни през целия ден и навсякъде в сградата остават маските за всички ученици над 4-ти клас. Тези в началните класове ще ги носят само в междучасията и в общите пространства на училището. При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

Промените са записани в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Министерството на образованието и науката (МОН) облекчи някои от противоепидемичните мерки и въведе нови след консултации с медицински специалисти от Министерството на здравеопазването, с детски психолози и психиатри.Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 м между тях и местата на учениците. Някои от училищата са сложили плексигласови прегради, така че да нямат пряк контакт с децата. Няма да има и маски в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1,5 м между учениците и при редовно проветряване. "При нас във физкултурния салон има два или три класа, така че ще се постараем да няма отборни спортове", каза директорът на 119-то Диян Стаматов.

При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка.  При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда. Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб, реши МОН. При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) преминават в ОРЕС само в краен случай.  

При тъмночервения сценарий - с поне 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители.

Коментари

Иван8ог ( преди 2 години )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна