IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
10:00 | 1 октомври 2021
Обновен: 03:05 | 19 април 2024

Пред шофьорите често изниква въпросът: Заслужават ли си зимните гуми?

Мнението на специалистите е категорично, че зимните гуми са задължителни за активните шофьори

По материала работи: Слав Велев
Пред шофьорите често изниква въпросът: Заслужават ли си зимните гуми?

Пред шофьорите често изниква въпросът дали е належаща смяната на летни със зимни гуми. Може би тази тема винаги ще бъде дискутирана, както и мненията ще са от едната крайност, в другата. Макар да няма действащ закон за задължително монтиране на зимни гуми, има изискване за определена дълбочина на протектора.

Въпреки това, мнението на специалистите е категорично, че зимните гуми са задължителни за активните шофьори. Като в допълнение на това, освен сезонността на гумите, трябва да насочите вниманието си и към правилния  размер.

В експлоатационното указание на превозното средство са описани възможните допустими размери. Пример затова може да бъде: зимни гуми 18, 17 или 16 цола. Описаните цолажи ще осигурят правилно и безопасно движение, затова е препоръчително да не излизате извън техническите параметри.

В зависимост от поведението на автомобила на пътя, преценката за конкретен размер, остава на шофьора. При по-големия размер се усеща повече стабилност на пътя, докато по-малкият размер щади до голяма степен самата кола.

Каква е разликата между зимни и всесезонни гуми?

Връщайки се обратно на основната тема за необходимостта от зимни гуми, сме подготвили арсенал от аргументи. В тях ще срещнете логични и убедителни факти, които ще затвърдят становището на специалистите.

Поради отсъствието на регламентирана законова рамка за зимни гуми се стига до ситуации, в които шофьорите действат по свое усмотрение. Като най-често срещано е управление на автомобилите с летни или всесезонни автомобилни гуми.

Тази опция е напълно законна и практична за голяма част от шофьорите. Считайки, че спестяват време и средства, които са обвързани със смяната на гуми.

Друга практика, която е сравнително опасна, се изразява в смяната на зимни гуми, но само на предните или задните колела. В такива случаи се стига до загуба на контрол върху превозното средство. Това става заради различното сцепление, което осигуряват зимните и всесезонните гуми.

Истината е, че има съществени разлики при наличието на зимни автомобилни гуми. Това доказват скорошно проведени тестове, в които се изпробва и сравнява представянето на всесезонни и зимни гуми.

Първият етап, през който преминават, е шофиране на заледена настилка, която е често срещано явление през зимата. Резултатите са показателни - при активирано задвижване на четири колела (ADW), набирането на скорост с всесезонните гуми е било по-бавно в сравнение със зимните.

При спирачния тест зимните гуми доказват своята ефективност, достигайки по-голямо сцепление. Като по време на теста, антиблокиращата система на автомобила (ABS) се е активирала повече пъти при пробата с всесезонните гуми.

При вземането на завои върху заледения път с всесезонни гуми осезаемо се е загубило сцеплението. Много по-стабилен е бил автомобилът, когато е преминал със зимните гуми. 

Изводите, до които стигаме са, че всесезонните гуми също могат да свършат работи при зимни условия. Въпреки това, налице са предимствата, които носят зимните гуми. В крайна сметка, що се касае до безопасността на пътя, най-добре е да се заложи на сигурното.

Защо да закупя зимни гуми?

Първата и най-ключова причина е тази, че летните, зимните и всесезонните гуми се различават по състав. Каучуковата смес при гумите, пригодени за сняг, е по-мека, за да може да запази гъвкавостта си. Другата съществена разлика е в шарките на гумите. Като тези при летните не биха се справили при определени климатични условия.

От гледна точка на финансовата част много по-изгодно е да закупите отделно летни и зимни гуми. Макар на пръв поглед тази покупка да ви се струва нерентабилна, не забравяйте, че инвестирате във вашата безопасност и тази на околните. Не пренебрегвайте и разходите в перспектива, които се налагат за по-честата подмяна на универсални гуми. При закупуване на качествени и надеждни гуми спрямо сезонността, бъдете сигурни, че ще се изплатят във времето, осигурявайки безпроблемното шофиране.

Важно е не само съхранението на гумите (за да запазят своите свойства), но и да ги ползвате единствено и само според сезона. Ако допуснете да шофирате през лятото със зимни гуми, рискувате тяхното прекомерно износване. Същото важи и за летните гуми, използвани през зимния период.

В заключение можем да изведем предимствата при монтиране на зимни гуми:

По-добър контрол над превозното средство в зимни условия

Намален риск от загуба на контрол

Висока безопасност на пътя

По-стабилно усещане при шофиране

Оптимален финансов вариант

*Източник: https://www.motortrend.com/features/are-snow-and-winter-tires-worth-it/

Още новини от света на автомобилите ще откриете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна