IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
11:15 | 2 ноември 2021
Обновен: 21:39 | 22 април 2024

С подръчни средства: Да проверим дали гумите ни са годни за зимата?

Не е нужно да посещавате сервиз или да притежавате специално оборудване

По материала работи: Слав Велев
С подръчни средства: Да проверим дали гумите ни са годни за зимата?

От началото на тази седмица полицията в страната започна операция "Зима", основната задача на която е да проверява дали колата е подготвена за зимния сезон. Най-интензивно полицаите проверяват гумите. До 15 ноември глоби няма да се налагат, но след това всеки водач с гуми, които не отговарят на изискванията ще бъде глобяван с 50 лева, пише AutoMedia.

Записаното в Закона за движение по пътищата е абсурдно, защото там не се предвижда поставянето на т.нар. зимни гуми. Единственото изискване е грайферът на гумата (независимо каква е тя) да е по-дълбок от четири милиметра. Ако се чудите дали гумите на вашия автомобил отговарят на това изискване, можете много лесно да ги проверите, при това без специални уреди и инструменти.

Необходима ви е единствено монета от два лева. Въпросната монета се поставя във вдлъбнатата част на протектора и ако сребърният външен ръб на монетата остава видим над горната част на протектора, то мислете за смяна на гумите, защото глобата от 50 лв. не ви мърда.

Съвсем друг е въпросът, че родните полицаи трябва да проверяват дали гумата е зимна, както и дали DOT-ът ѝ показва, че тя не е прекалено стара - все неща, далеч по-важни отколкото изискуемите 4 мм дълбочина на протектора.

Още новини от света на автомобилите ще намерите на AutoMedia

Коментари

Новини Варна