IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
14:45 | 12 декември 2021
Обновен: 09:11 | 19 април 2024

Двигателят бучи странно? Първо вижте маслото

Увеличеният шум показва различни проблеми

По материала работи: Слав Велев
Двигателят бучи странно? Първо вижте маслото

Увеличаването на шума, издаван от двигателя, е едно от нещата, които стряскат много от шофьорите. Затова и експертите от изданието Carsweek посочиха какви са причините за подобен проблем, както и какво трябва да направи шофьорът, ако се сблъска с него по време на пътуване, пише AutoMedia.

Самият факт, че двигателят започва да работи по-шумно от обикновено, не бива да предизвиква паника. Първото нещо, което трябва да направи водачът, е да провери индикатора за налягане на маслото. Ако той свети или мига, моторът веднага трябва да бъде изключен и да се потърси помощ в специализиран сервиз.

Ако няма проблем с налягането на маслото, тогава можете сами да се опитате да откриете причината и да се опитате да я отстраните. Увеличеният шум може да се дължи на изтичане на изпускателния колектор и на на изпускателната система. В този случай може да продължите да шофиране, но и този проблем изисква незабавно решаване. Изгорелите газове може да влязат в купето и да объркат кислородния датчик, което се отразява негативно на работата на агрегата.

Чисто механичните звучи, издавана от двигателя, могат да бъдат външни или вътрешни. Звукът отвън често се дължи на неизправност в някои от допълнителните системи – хидравличен волан, компресор на климатика или генератор. В тези случаи е нужна специализирана помощ.

Ако звукът наподобява звънене и идва от двигателя, често причината е дефект в главата на цилиндъра – например заради повредени хидравлични повдигачи. По-дълбоките звуци означават и по-голям проблем – като износване на цилиндрово-буталната група, която е сърцето на двигателя. В този случай проблемът се решава само с ремонт, който никак не е евтин.

Затова е експертите са категорични – когато се появят силни шумове в двигателя, възможно най-бързо посетете сервиз.

Още новини от света на автомобилите ще откриете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна