IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
11:00 | 27 декември 2021
Обновен: 16:22 | 18 април 2024

На гол тумбак, чифте... пържоли. Домашни илачи след лудо преяждане

Не е нужно да изяждате всичко наведнъж

По материала работи: Слав Велев
На гол тумбак, чифте... пържоли. Домашни илачи след лудо преяждане

Задават се тежки трапези по Коледа и Нова година, а преяждането е неизбежно. Подуване на стомаха, тежест, киселини, газове, диария са част от неприятните последици, съпътстващи празниците.

За да подобрите храносмилането и метаболизма и да се освободите по-бързо от излишните храни, направете един разтоварващ ден, през който не яжте нищо и пийте много вода. Ако не издържате без храна, хапнете малко плодове - ябълки или цитрусови. Кафето и черният чай облекчават храносмилането, но ако са без захар и мляко, пише "Труд".

Чай от мента

1 с. л. сушена мента се слага в 500 мл вряща вода. Вари се 5 минути. Може да се прецеди и да се пие веднага, а може и да престои, за да стане чаят по-силен. Пийте 3 пъти на ден. Ускорява храносмилането и помага при спазми и гадене.

Сода за хляб

Разтворете 1 ч. л. сода в 1 ч. ч. хладка вода и изпийте. Неутрализира стомашните киселини.

Анасон или ким

Запарете 1 ч. л. семена анасон или ким в 1 ч. ч. гореща вода за 5-10 минути. Прецедете и добавете мед по желание. Изпийте чая, докато е топъл. На ден може по 2-3 чаши. Действа срещу спазми и помага за освобождаване на газовете.

Коментари

Новини Варна