IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
10:30 | 17 февруари 2022
Обновен: 21:28 | 27 април 2024

Уникално тунинговано бъги за офроуд - българска изработка СНИМКИ

Прототипът на Aeromaster е вдъхновен от Формула 1

По материала работи: Слав Велев
Уникално тунинговано бъги за офроуд - българска изработка СНИМКИ

Формула 1 е с право е наричана "Кралицата на моторните спортове". Световният шампионат събира елитни пилоти, развиващи шеметни скорости, а болидите са добре познати с върховия си инженеринг и дизайн, който прави машините източник на вдъхновение за многобройни производители на спортни коли, както и за тунинг майсторите по цял свят, пише AutoMedia.

Една от компаниите, вдъхновена за проекти от света на Формула 1 е българска. Това е софийското ателие Aeromaster, което е познато с изработката на LMP киткар болиди, които пък от своя страна са вдъхновени от състезателната машина Bentley Speed 8 LMP и могат да бъдат оборудвани с V8 двигател.

Най-новият проект на компанията, обаче, е коренно различен от това, което виждаме по асфалтовите писти. Става въпрос за рали-рейд бъги, подобно на болидите, които виждаме в рали "Дакар". Както забелязвате, машината изглежда доста брутално, като целта е била да изглежда доста по-различно от познатите ни оф-роуд машини.

Цялостната визия на болида може да определим като микс от болидите от Формула 1 от най-славните времена в близкото минало, популярните оф-роуд колички с дистанционно (като тези на компанията Tamiya RC, например) и изтребител...

"Целта на дизайна ни е да използваме машините от Формула 1 като вдъхновение, тъй като винаги сме се вдъхновявали от красивия вид на болидите. Както и от ключовите за спорта характеристики: аеродинамични и плавни силуетни линии, скорост, вълнение и производителност и още много", заявяват на сайта си Aeromaster.

За тази щура идея са комбинирания някои от формите на болид от Формула 1 с тези на прототипите за рали-рейд, сред които и оригиналните бъгита на Жан-Луи Шлесер от миналото. Добавени са и някои елементи от състезателните машини за американските Baja надпревари. Проектът е отнел няколко години и сега вече е в завършен вид, на фаза прототип.

Както можете да видите от снимките, оф-роуд бъгито е със солидно окачване и врати тип "пеперуда", които са общо взето стандарт за надпревари от типа на "Дакар". За задвижването се грижи средноразположен 4,2-литров бензинов двигател, който е свързан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. В кабината има място само за един пилот, което пък е вдъхновение от "соло" категориите в пустинните надпревари.

Повече снимки на българското оф-роуд бъги от Aeromaster вижте в ГАЛЕРИЯТА

Коментари

Новини Варна