IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Лайфстайл
10:15 | 23 април 2022
Обновен: 04:59 | 16 април 2024

Как да проверим дали яйцата са годни

Потопете ги във вода, техниката е безотказна

По материала работи: Слав Велев
Как да проверим дали яйцата са годни

Как да проверим свежестта на кокошите яйца? Вижте съветите Александра Разаренова, диетолог, специалист по хранене, член на Руския съюз на диетолозите и специалистите по хранителна промишленост.

Обикновено срокът на годност на яйцата е посочен на опаковката. Но ако посочената дата е "на ръба" или ако купувате домашни яйца от пазара задължително проверете дали са пресни и годни за консумация, съветва диетологът.

Има няколко начина да направите това. Най-лесният е да поставите яйцето в съд със студена вода и да прецените положението му.

"Ако яйцето лежи хоризонтално на дъното, това е знак за много прясно яйце. Ако яйцето застава под ъгъл или стои балансирано над дъното, то не е съвсем прясно, но все още може да се консумира. Такива яйца трябва да бъдат твърдо сварени. Ако яйцето изплува нагоре, не можете да го използвате, то е развалено", предупреждава Разаренова.

Причината е, че влагата в протеина постепенно се изпарява през микропорите на обвивката и се заменя с въздух. Колкото по-дълго е съхранявано яйцето, толкова повече въздух има в него и толкова по-високо се издига във водата.

Коментари

Новини Варна