IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
09:15 | 3 май 2022
Обновен: 05:58 | 25 април 2024

Модата "Макрон": Разгърди се, мъжкарско е! А ако си окосмен – много добре!

Според експерти това се дължи на голямото затваряне през последните две години заради пандемията

По материала работи: Ставри Таргов
Модата "Макрон": Разгърди се, мъжкарско е! А ако си окосмен – много добре!

Президентските избори във Франция предизвикаха вълнения по цял свят не само защото имаше опасност страната да се отклони от европейския си път, ако Еманюел Макрон не бе успял да се задържи на поста, а защото оспорваното съревнование с крайнодесния му опонент Марин Льо Пен произведе всевъзможни дръзки послания.

Те се простираха от войната в Украйна, през политическото бъдеще на руския президент Владимир Путин и стигаха чак до това как е удачно да се обличат хората, определящи дневния ред на света.

Последният въпрос стана особено актуален, след като личният фотограф на Макрон публикува в инстаграм снимки от задкулисието на неговата президентска кампания. На една от тях френският президент е седнал на диван, с много разкопчана бяла риза, разкриваща косматите му гърди.

Тъй като в продължение на години подобно разгърдване се смяташе за проява на лош вкус, а неизползването на епилация за старомодност, поведението му предизвика милиони коментари в социалните мрежи.

Някои го намериха за неподходяща проява на мъжкарство. Други се пошегуваха, че явно изборите във Франция наистина са навлезли в най-косматата си фаза и всички останали аргументи вече са се изчерпали. Повечето обаче смятаха, че едва ли става въпрос за грешна преценка при пускане на снимката и има някакво скрито послание в нея.

Наложи се редица коментатори и познавачи на френската душевност да дадат разяснения по въпроса. “Макрон се нуждае от вота на жените в страната, а истината е, че те обожават косматите гърди, а тайно и много други дами по света. Те не просто намират това за мъжествено и секси, а за безопасно и успокояващо – всичко, което всъщност трябва да е един лидер”, пише в “Дейли мейл” англичанката Саманта Брик, която е омъжена за французин и от 14 г. живее във Франция.

Тя признава, че е била бомбардирана от въпроси от свои сънародници за въпросната снимка на Макрон. Някои се опитвали да разберат дали става въпрос за гаф, или има скрито послание. Други искали просто да се подиграят на тежката ситуация, в която явно се е оказал френският президент, за да разчита на подобно нещо, но всички били категорични, че желаят да виждат своите политици добре закопчани и с малко повече достойнство.

Само че се оказва, че точно по този въпрос явно французите са едни гърди напред пред англичаните. Както пише авторитетният британски вестник “Таймс”, идва времето на повече мъжка плът на показ, защото ерата на полото и закопчаните ризи приключва. Изданието припомня, че на последните оскари изгряващата звезда Тимъти Шаламе е демонстрирал как трябва да изглеждат нещата според новите модни тенденции.

26-годишният актьор се появи с дамско сако на голо на Луи Вюитон и с гердан. След това подобен стил с разголени гърди демонстрираха на наградите “Грами” Лени Кравиц и Джаред Лето. По този начин така нареченото мъжко деколте официално се завърна на модния подиум.

Разгърдената риза става много популярна през 60-те години, като китаристът на “Ролинг Стоунс” Кийт Ричардс и актьорът Бърт Рейнолдс са сред най-големите ѝ почитатели. Тогава модните критици определят този начин на обличане за много секси и напълно отговарящ на сексуалната революция по това време.

В края на 70-те обаче вече е смятан за кич и постепенно мъжете все по-старателно прикриват гърдите си. С навлизане на епилацията отново някои по-смели представители на мъжкия пол се решават да разкриват повече от своето тяло, но обикновено става въпрос за представители на шоубизнеса, а не за политици.
Според експерти разгърдването сега се дължи на голямото затваряне през последните две години заради пандемията.

Хората искат да носят по-отворени дрехи, които разкриват повече плът и им позволяват да дишат с пълни гърди. “Прекараното време вкъщи ни научи да се обличаме по-удобно, а не по-елегантно. Сега хората се радват на възможността да продължат това, вкарвайки стил и екстравагантност”, казва пред “Таймс” специалистът по моден етикет Лиз Уайз.

По думите ѝ през последните пет години има и по-голямо приемане на пола по отношение на дрехите и не се гледа толкова строго кое е подходящо за мъжете и кое за жените, което улеснява правенето на такива остри завои. Тя дава пример с английския певец Хари Стайлс, който често се появява на концертите си с дамски дрехи. “Но въпреки това, за да не изглеждате смешно разгърдени, трябва да спазвате някои правила като например космите по гърдите да са къси и подстригани”, добавя Уайз.

Саманта Брик обаче не смята, че това се отнася за французите. Те не робуват нито на модата на добре епилирани английски футболисти като Дейвид Бекъм, нито на безполовите тенденции, налагани от холивудски звезди като Тимъти Шаламе.

Наричат ги пренебрежително пауни и смятат, че колкото повече косми се подават от разгърдената риза, толкова по-секси изглежда нейният притежател. Обичат да цитират проучвания, че косматите гърди са признак за по-висок интелект и за по-голяма сексуална страст.

Това обяснява и защо по френските телевизии няма реклами за безболезнена лазерна епилация или други съвременни средства за премахване на косми, които се въртят например по английските.

“Не е чудно, че учените са открили, че прекомерното окосмяване по тялото е свързано с по-високите нива на тестостерон. Може би има и някаква истина в мълвата, че колкото по-космати са гърдите, толкова по-добър е сексът”, обяснява Брик.

Така че според нея снимката на Макрон е много добре премерен пиарски удар и шумът в социалните мрежи по въпроса потвърждава това, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна