IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
14:45 | 3 юни 2022
Обновен: 10:43 | 28 март 2024

Класация: Какви марки автомобили карат най-безразсъдните шофьори?

Проучване на застрахователи показва неочаквани резултати

По материала работи: Слав Велев
Класация: Какви марки автомобили карат най-безразсъдните шофьори?

Медиите в Германия публикуваха резултати от проучване, което трябва да покаже на кои марки автомобили се падат най-много пътно-транспортни произшествия в страната. То показва, че само по пътищата на в провинция Бавария за първите 5 месеца от годината са регистрирани повече от 10 500 превишения на скоростта, като най-фрапиращото е на жител на Унтерхахинг, който е засечен със 190 км на път с ограничение 80 км/ч. Нарушителят е открит, като му е наложена глоба от 1400 евро и отнемане на книжката за 3 месеца, пише AutoMedia.

При друг инцидент в Бавария шофьор на джип на военното министерство превишава скоростта, навлиза в платното за насрещно движение и се удря в полицейско комби. Войникът, както и двамата служители на реда са тежко ранени и настанени в болница, а от снимки от мястото на инцидента, че двата автомобила са сериозно пострадали, като щетите се оценяват на повече от 50 000 евро.

Зачестилите инциденти накараха застрахователната компания Alianz да направи проучването на сред населението разкри и да види кой и с какво какво превозно средства най-често нарушава законите за движение по пътища. В допитването са участвали над 1000 шофьори на възраст от 18 до 65 години, които бяха запитани какви нарушения на пътя са извършили наскоро. И отговорите им определено са изненадващи.

Сред основните видове нарушения най-често са неправилно паркиране, включително на тревната площ и на тротоара (36% от анкетираните признават това), шофиране без документи (35%), неспазване на безопасна дистанция от превозното средство отпред (34%), говорене по мобилен телефон по време на шофиране (32%), преминаване на червен светофар (31%), аптечка с изтекъл срок на годност (30%) и каране без предпазен колан (22%) . 

Германците признаават и страстта си към бързото шофиране (46%), като тук не става въпрос за магистралите, където няма ограничения на скоростта. В случая по-интересна е информацията, която се съобщава за марките автомобили, нарушаващи ограниченията. Собствениците на BMW, например, се оказват по-малки склонни да карат с превишена скорост (поне така твърдят самите те). Доколко това е вярно, трудно може да се прецени, но медиите в Германия, посочват такъв резултат.

Начело списъка с марки автомобили, чиито водачи се оказнат най-безразсъдни, са Volkswagen, Ford и Skoda. Едва след тях се нареждат шофьорите на BMW, докато тези на Mercedes-Benz са на едно от последните места. Това, според анализа на данните, се дължи на факта, че притежателите на модели на марката с по-големи финансови възможности и залагат на комфорта, а не на състезанията.

Като цяло, 52% от анкетираните са категорични, че не нарушават ограниченията на скоростта. И най-вероятно е точно така, защото германците са известни със спазването на законите и правилата на живот.

Още новини от света на автомобилите ще откриете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна