IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
08:00 | 1 юли 2022
Обновен: 17:45 | 19 април 2024

Варна посрещна Джулай морнинг (СНИМКИ+ВИДЕО)

Облаците не попречиха на първите слънчеви лъчи да пробият мрака над морската столица

По материала работи: Слав Велев
Варна посрещна Джулай морнинг (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимки: Фейсбук/Видео: Bulgaria ON AIR

По традиция рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. То се показа точно в 5,32 ч. Облаците не попречиха на първите слънчеви лъчи да пробият мрака над морската столица. Стотици посрещнаха изгрева на градските плажове във Варна под звуците на незабравимата песен „Юлско утро“ на „Юрая Хийп“.

Десетки се събраха край морския бряг тази нощ, за да посрещнат Джулай морнинг на плажа във варненския квартал "Аспарухово". Те споделят, че изживяването е прекрасно, веднъж в годината. Някои не са чакали цяла нощ, а дойдоха само за да посрещнат изгрева.

"Това е е най-хубавият ден за зареждане, за вяра в бъдещето, за здраве", каза един от хората, посрещнали изгрева на 1 юли на "Аспарухово".

Ще припомним, че посрещането на Джулая възниква за първи път в морската столица през 1983 г. Тогава първото юлско утро е посрещнато на морския фар на вълнолома от една приятелска компания от над 20 млади момчета и момичета, вдъхновени от песента на британската хард рок група, издадена през 1971 г.

В следващите години броят на присъстващите постоянно се увеличава, като се присъединяват и хора от други градове. В първите няколко години Джулая се посреща на вълнолома, след това на Южния плаж, а след 1992 г. и на Рибарския плаж, пред заведението на Константин Петров – Коко (което съществува там до 2000 г.), където се пуска музика, подходяща за празника.

Постепенно Джулая се разпространява и извън Варна, предимно по Черноморието.

Коментари

Новини Варна