IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
10:40 | 12 август 2022
Обновен: 17:15 | 28 април 2024

Ново приложение с изкуствен интелект ще съхранява батерията на смартфона

По материала работи: Слав Велев
Ново приложение с изкуствен интелект ще съхранява батерията на смартфона

Иновативна AI технология, която може да увеличи живота на батерията на смартфона с до 30% и да намали разхода на енергия, беше разработена от екип изследователи от Университета в Есекс. Приложението, наречено EOptomizer, ще бъде предложено на големите технологични гиганти като Nokia и Huawei с цел да бъде адаптирано в индустрията. То има потенциала да спомогне за намаляване на въглеродните емисии, като удължи живота на батерията на устройствата. 

В днешно време сме свикнали да правим всичко на мобилния си телефон. От основни функции като обаждане и съобщения до дейности, които изискват повече батерия, независимо дали гледате филми в Netflix или играете онлайн игри като Roblox или покер в оптимизирани приложения като от PokerStars, животът на батерията и производителността са от съществено значение във всеки аспект.

Как работи изкуственият интелект EOptomizer?

Разработена от екип, ръководен от компютърния учен Сомдип Дей, методологията на EOptomizer ще помогне на потребителя да използва мобилното си устройство по-дълго и ще подобри текущите проблеми с живота на батерията на смартфона.

Екипът ще използва свой собствен алгоритъм, базиран на машинно обучение, за да увеличи максимално живота на батерията на бъдещите смартфон устройства въз основа на взаимодействието на потребителя с телефона. Изкуственият интелект се учи от потребителското изживяване и начина, по който използваме различните приложения на телефона си, за да може постепенно да оптимизира производителността и представянето на устройството и по този начин да го направи възможно най-адекватно за нашите нужди.

Проектът е разработен от бивши служители на Samsung, Microsoft и HCL Technologies и разчита на изкуствен интелект (AI) за оптимизиране на ефективността, генерирането на топлина и производителността на чиповете. Например, потребителите могат бързо да превъртат през приложение за новини, докато са на работа, за да проверят заглавията, което изисква по-висок FPS (кадри в секунда), отколкото когато прекарват повече време в четене на пълните новини вечер. Тоест, те ще прекарват повече време в приложението, но ще превъртат по-малко. В този случай AI осъзнава промяната в FPS в използваното приложение и се опитва да намери най-добрата работна честота за процесорите, за да се справят с промяната, като същевременно консумират възможно най-малко количество енергия и ограничават повишаването на температурата.

Намаляване на вредните емисии

Авторите на приложението се надяват, че в дългосрочен план EOptomizer ще се използва в цялата индустрия и ще помогне за намаляване на въглеродните емисии, като помогне на потребителите да сменят мобилните си телефони по-рядко. Приложението използва специален софтуер за повишаване на ефективността и надеждността на телефони, таблети, но и на автомобили, компютри и други умни устройства. Тази по-висока ефективност означава, че потребителите ще трябва да купуват по-малко резервни части, което води до по-нисък въглероден отпечатък.

„Имайки предвид, че до 2025 г. ще има приблизително 50 милиарда устройства, и много повече в следващите години, EOptomizer има огромния потенциал да подпомогне глобалната цел за достигане до нулеви въглеродни емисии. Надяваме се, че това приложение ще направи живота на всички по-добър, ще им спести пари и ще допринесе за спасяването на околната среда.“, споделя един от създателите на EOptomizer, д-р Амит Сингх от Училището по компютърни науки и електронно инженерство в Есекс.

Изследователския труд на екипа беше представен още през 2020 г. на Конференция по електронен дизайн, където предизвика широк интерес и желание за развитие на методологията у други учени. 2 години по-късно, на 11 юли тази година в Robinson College, в Кеймбридж, беше официално представено и вече разработеното приложение.

Как да подобрим живота на батерията си?

Преди да имаме възможността да тестваме подобно приложение като EOptomizer, съществуват определени трикове, които могат да подпомогнат да удължаване живота на батерията на смарт устройствата. 

Използвайте вградените настройки

Повечето нови модели смартфони, таблети и лаптопи разполагат с вградени настройки за оптимизиране на производителността и батерията, сред които задаване на автоматична яркост на екрана, или включване на режим за съхранение на батерията при ниски проценти на захранване. 

Използвайте нощен режим

Нощният режим ви осигурява спокоен сън без ярък екран и излишни нотификации, но също така подпомага и за съхраняването на батерията през нощта.

Зареждайте правилно батерията

Едно от основните правила, което малцина спазват при зареждане на телефона си, е да не изхабяват батерията напълно, а да я включват в мрежата по-често но за кратко. Според специалистите, можете да осигурите по-дълъг живот на батерията, ако поддържате нивото й на около 65% - 75% през по-голямата част от времето.

Новини Варна