IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
10:45 | 30 юли 2022
Обновен: 02:03 | 26 април 2024

Запознайте се с Бомбев - варненецът, който шие костюмите на Стинг

В САЩ Милен Кръстев е по-познат, като Лудия шивач

По материала работи: Слав Велев
Запознайте се с Бомбев - варненецът, който шие костюмите на Стинг

Ако сте почитатели на Стинг и следите концертите от последното му турне, сигурно сте заблязали екстравагантното му сценично облекло. На един от последните си концерти в Лас Вегас той изпълни хитовете си облечен с ярко жълто сако с тениска. Надали някой би предположил, че част от дрескода на любимата на милиони по света рок звезда е дело на българин.

Той се казва Милен Кръстев. Роден е във Варна, но от дълги години живее отвъд океана. В родния си град е известен с прозвището Бомбев, а в САЩ, като Лудия шивач, който може да направи чудеса с шев и кройка. За него няма невъзможни неща в шиенето. Кроил е за световноизвестни дизайнери, които правят костюми за телевизионни предавания и за холивудски продукции, пише Радио Варна.

Въпреки успехите и славата, Милен е изключително земен човек, който не е забравил откъде е тръгнал. Говори с носталгия за България и родната си Варна. Интервюто, което Иван Барбов направи започна с уговорката да си говорим на ти – приятелски и откровено. Първият въпрос беше как се е запалил по шиенето.

Цветни летни шорти и екстравагантно зимно яке предначертават пътя му в света на модата

„По онова време в училище ходихме с униформи, които бяха еднотипни и неудобни. По магазините също нямаше кой знае какъв избор на дрехи“, споделя Милен.

След като навлизат обаче чуждестранните реклами и списания, вдъхновен от видяното, той решава да направи нещо.

„Тогава имаше много платове. И така реших да си направя едни шорти. Те бяха с цветя. Когато отидох на плажа беше супер яко, защото хората викаха „егати шортите“. Направих си и втори чифт. Този път с джобове. После дойде зимата. И си казах, защо да не направя яке. Отидох в магазина на гарата, където продаваха шушляк. Направих набързо якето, даже малко палачорски. Облякох го и като отидох на тогавашния клуб „Бонкърс“, то заблестя от белите светлини вътре. Много го харесаха. И започнаха мои приятели да ме молят да им направя якета. Един от тях е Николай Гуцов - Гуцата, който имаше усещане за по-модерни и екстравагантни дрехи. И така, от приказка на приказка, в един момент пред вкъщи се извиваха опашки с желаещи да им шия дрехи“, спомни си Милен Кръстев.

Американската мечта

Милен Кръстев е завършил Спортно училище „Георги Бенковски“ във Варна с академично гребане. Висшето си образование изкарва в Морско училище „Никола Й. Вапцаров“. Страстта му към шиенето обаче винаги е вземала превес.

„Моята сестра също работи във висшата мода в САЩ. Във Варна я знаят като Иля. Един ден ме попита дали искам да замина за Щатите с нея. Каза ми, че с тези неща, които правя в България с шиенето, там ще съм още по-добре. И тогава реших да я последвам“, разкри Милен.

В Щатите той завършва магистратура по висша мода, което му дава перспектива да се развива в тази индустрия.

„Аз съм учил за дизайнер, но винаги съм се справял по-добре с кройката и самата изработка на дрехите. Целият процес в този занаят е в изработването на дрехата. Ти може да я мислиш 15 дена ако искаш тази дреха, но ако не можеш да я изработиш, по-добре спри да мислиш“, каза още варненския шивач.

Шивачът на Стинг

Както вече писах малко по-горе, Милен Кръстев е работил с много известни дизайнери. Това му помага и за следващата голяма стъпка в кариерата – да шие дрехи за една от световните звезди в музиката.

„Един ден в ателието ми в Ню Йорк дойде импресариото на Стинг. Той ме помоли да му ушия един панталон. Даде ми една оранжева кожа и ми каза „Прави каквото искаш“. А на мен ми е най-приятно когато ми гласуват доверие. Направих тези панталони, които много му харесаха и тогава той ми каза, че са били за Стинг. Каза ми и да не се притеснявам и че сега тепърва започваме да го обличаме за турнето му. Първо той пя в Лас Вегас, сега е в Европа, след което отново се връща във Вегас“, разказа с усмивка Милен.

Любовта към моторите и камионите

48-годишният Милен Кръстев е баща на три деца. Сподели, че обича да прекарва свободното си време с децата и семейството. Най-голямото му хоби си остава шиенето, но когато шивачните машини не са в полезрението му, в него влизат мотора и камиона.

„Много обичам в свободното си време да си се занимавам с тях. Нали знаеш, нещо да си човъркаш по тях“, сподели Милен.

Той членува в различни форуми за мотори, където първоначалния му никнейм е Лудия шивач. Оттам идва и прякорът, с който е известен в САЩ.

„То дойде малко от приказката за храбрия шивач. Всъщност, първоначално в тези форуми, в които членувах се бях писал Бомбев, но някак си това в Щатите не вървеше, особено в тези терористични времена. Като им кажех на хората „бомб“ и това ги притесняваше“, сподели с усмивка Лудия шивач.

А защо Бомбев?

Тук историята е изключително любопитна. Когато е в 4 клас, Милен бърка в контакта с два пергела и инсталацията в училището гръмва.

„Тогава беше модерно да се гърмят бушоните в училище. Правехме го във вторите смени. Морфета беше да вземеш два пергела и да ги държиш за моливите за да се изолират. Вкарваш ги в контакта, буша гърми и всичко е шест. Да де, ама по онова време бушоните не ги сменяха, а ги оправяха с нови телчета. И като дойде моя ред да бръкна с пергелите, почти цялата инсталация гръмна. И оттам дойде Бомбев. Даже във Варна тези които ме познават, не знаят името ми, а ме знаят като Бомбев.

Варна му липсва

„Най-много от Варна ми липсва приказката с хората. Тук в Америка хората не бъбрят. Няма го това да излезеш с приятели и да си „разтягате локуми“. Да си кажеш нещо, както се казва да си „начешеш езика“. Тя и нашата реч е много по-изразителна. Аз си говоря с мои приятели по телефона или по интернет, но липсва това да седнете на маса и да си говорите“, каза още Милен Кръстев.

99% талант и 1% труд или обратното?

„Предпочитам да имам 99% талант. Винаги казвам, че съм много мързелив, затова работя много точно и бързо, че да мога да си почивам през останалото време. Без талант, само с труд, няма да стане. Бил съм преподавател в университета по шев и кройка. И там ги виждаш децата, които идват със заложбата и почвата, в която можеш да посадиш нещо. Идват обаче и купищата без талант, които са като зарчета без числа“, сподели Милен Кръстев.

Работата като призвание

Милен Кръстев е убеден, че когато обичаш това, което работиш, тогава то не е работа.

„На мен живота ми е свързан с това, което правя. Това е моят занаят. Ателието ми е на две крачки. Където и да отида по света, целият „цирк“ пътува с мен, всичките ми машини и оборудване. Затова се възхищавам на човека, който свири на флейта. Слага я в джоба и заминава. А този, който свири на пиано да му мисли“, пошегува се Милен Кръстев.

Цаца, бира и пържени картофки

„Пожелавам на всички варненци и слушатели на Радио Варна порция цаца, пържени картофи и една студена бира на плажа. Ей такова нещо няма никъде. Ако ядеш цаца и картофки и пиеш бира значи си обграден с хубави хора. Аз никога не съм виждал някой да пие бира и да яде цаца и картофи и да е тъжен“, каза с усмивка Милен.

Това е Милен Кръстев – варненският шивач и дизайнер, който стои зад сценичната визия на големия Стинг и който с шев и кройка покорява върхове по света. Човек, който е сбъднал голямата си мечта, но мечтае за цацата, пържените картофки и бирата. Защото истинското щастие се крие в малките неща.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Милен Кръстев ТУК

Коментари

Новини Варна