IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
12:00 | 8 август 2022
Обновен: 04:49 | 24 април 2024

Какво трябва да направите, когато камъче пукне предното ви стъкло?

Основното правило в този случай е да не отлагате ремонта

По материала работи: Слав Велев
Какво трябва да направите, когато камъче пукне предното ви стъкло?

И миниатюрна пукнатина в предно стъкло моге да доведе до огромно главоболие за собственика на колата. Ако не се поправи навреме, тогава полученият малък "паяк" от треперене и вибрации ще протегне лапите си в непредсказуеми посоки. Дотолкова, че ще бъде изключително трудно да преминете следващия технически преглед, без да прибягвате до подмяна на скъпата част. Има обаче начини да се минимизират последствията. Ето какво трябва да се направи незабавно, ако камъче пукне предното стъкло, пише AutoMedia.

Липсата на т.нар. калобрани в повечето съвременни автомобили и изобилието от строителна техника по родните пътищата, превозваща какво ли не, доведоха до факта, че предните стъкла се превърнаха в консумативи. И това не е проблем, ако колата е застрахована по системата КАСКО . Но ако няма такава застраховка, тогава смяната на стъклото ще излезе "солено". 

Следователно е по-лесно да ремонтирате малката пукнатина, отколкото да смените цялото стъкло. Но и тук трябва да се побърза, защото т.нар. чипове на стъклото се ремонтират, като се изчислява всеки сантиметър пукнатина. И колкото по-голяма става кукнатината, толкова поскъпва услугата и накрая може да стане безпредметна.

Но дори и в тази ситуация има трикове. Основното нещо е да не отлагате, а да извършите необходимите процедури веднага след като предното стъкло на колата ви се сблъска с камъче. ​Ако това се случи, първото нещо, което трябва да направите, е да отбиете отстрани на пътя или на крайпътен паркинг - където е законно и безопасно да спрете. 

След това трябва да намерите парче тиксо или какъвто и да е друг вид лепенка и да запечатате мястото на повредата. Идеята е да го запечатате, така че в процеса на придвижване към сервиза възможно най-малко прах, влага и мръсотия да попаднат в отвора - това е важно за по-нататъшната работа по ремонта на пукнатината.

И тогава, чипът може да бъде елиминиран по няколко начина - самостоятелно или в автосервиз, където се занимават с подобни проблеми. За да се ремонтира качествено ветроупорното стъкло е необходимо мястото на пукнатината да се почисти и подсуши добре. Освен това „раната“ се запълва със специален състав и с специален инжектор, който позволява да премахнете въздушните мехурчета от повредата, като ги замените с ремонтната смес.

След това заздравеният чип трябва да се изпече под ултравиолетова лампа, след което да се полира. Като цяло операцията не е сложна, но са необходими определен вид инструменти и все пак - базови познания. Така че, по-добре е да се доверите на специалистите.

Както показва практиката, навременните мерки за локализиране на пукнатина значително намаляват разходите за неговия ремонт. И още повече за смяна на цялото предно стъкло . Но от малка точка в ъгъла, пукнатините могат да се разпространят по цялата площ на стъклото доста бързо. Като цяло не отлагайте ремонта.

Още новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна