IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Лайфстайл
11:15 | 29 септември 2022
Обновен: 14:42 | 25 април 2024

Краят на една ера: ЕА прекрати договора си с FIFA

Издаването на любимата на мнозина футболната игра спира след три десетилетия с последната FIFA 23

По материала работи: Слав Велев
Краят на една ера: ЕА прекрати договора си с FIFA

Австралийската суперзвезда Сам Кер е на корицата на играта заедно с Килиан Мбапе/Снимка: EA SPORTS™ FIFA 23

Една от най-големите поредици в историята на видеоигрите приключва в петък с излизането на FIFA 23. Тя е последната версия на футболната игра, която завладява милиони фенове през последните три десетилетия.

Американският производител на игри "Electronic Arts" (EA) и световната футболна организация FIFA прекараха месеци в преговори за лицензионното споразумение, което е в основата на играта от първото ѝ издание през 1993 г.

През май те потвърдиха раздялата. FIFA заяви, че ще търси други партньори, а EA заяви, че от следващата година ще преименува играта си на "EA Sports FC".

Австралийската суперзвезда Сам Кер е на корицата на играта заедно с Килиан Мбапе.

"Това е - и си остава - една от най-популярните поредици в целия гейминг", казва Том Вийман от "Newzoo", фирма, която анализира данни за гейминг индустрията, цитиран от БГНЕС.

Разделянето е рисковано както за EA, така и за FIFA. Нито една от двете страни не може да гарантира успех на новите си начинания.

Анализаторите твърдят, че EA е в по-силна позиция, тъй като е прекарала 30 години в разработване и маркетинг на играта, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Миналата година фирмата съобщи, че FIFA е продадена в повече от 325 милиона копия през трите десетилетия на съществуването си. Смята се, че продажбите са генерирали повече от 20 милиарда долара.

Коментари

Новини Варна