IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Лайфстайл
21:51 | 29 май 2015
Обновен: 11:17 | 27 март 2024

Токсични дрехи вредят на здравето ни

Веществата проникват през кожата и предизвикват тежки алергични реакции

По материала работи: Слав Велев
Токсични дрехи вредят на здравето ни

Дори в старанието си да водят екологичен начин на живот, хората често забравят нещо важно – дрехите също могат да бъдат вредни за здравето. Текстилната индустрия използва токсични вещества не по-малко от всички други производители - на козметични продукти и препарати за почистване на дома например.
 
Едно любопитно изследване на специалистите от Green America показва, че за отглеждането на хубав, висококачествен памук, се употребяват 10% от най-масовите инсектициди и 25 % от познатите пестициди. След това, при създаването на памучен плат, производителите на текстил добавят още рискови препарати, опитвайки се да „измият“ високото съдържание на инсектициди и пестициди. Според експертите този метод не постига съществена успеваемост и всъщност така дрехите стават още по-вредни за човека. Всички тези химикали се изпаряват във въздуха, хората ги вдишват, което и има наистина сериозни последици за здравето. Веществата проникват и през кожата и понякога предизвикват тежки алергични реакции. В този ред на мисли учените заключават, че вероятно памучните дрехи са най-опасни за здравето.

 
За жалост обаче не вредят само те. Синтетичните влакна също съдържат различни видове токсични химикали, някои от тях – дори малки дози сярна киселина, която, натрупвайки се в организма, поразява кожата, органите и мускулите. Освен това много от конвенционалните материи умишлено се „заливат“ с опасни препарати, за да предпазват дрехите от насекоми, огън, прахови частици и за да избегнат измачкването.
 

Специалистите препоръчват дрехите от екологични платове, изработени от органичен памук, соя и коноп.

 
Те посочват, че дори да не усещат прякото им въздействие, хората наистина страдат от носенето на дрехи, произведени посредством покосяващи организма вещества. Именно поради това една малка промяна в тази насока би била изключително полезна за поддържането на добро здраве.


puls.bg

Коментари

Новини Варна