IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
15:20 | 20 януари 2023
Обновен: 06:06 | 26 април 2024

Хипотетично, практично: Как да се скриете, за да оцелеете при ядрен взрив?

Ново изследване разкрива как можем да увеличим шансовете си да преживеем употребата на най-мощното оръжие в човешката история

По материала работи: Слав Велев
Хипотетично, практично: Как да се скриете, за да оцелеете при ядрен взрив?

Снимка: iStock by Getty Images

Учени от университета в Никозия симулираха експлозия на ядрена бомба, за да видят как ще се отрази на хората, които са на закрито. Екипът стига до извода, че някои места са по-сигурни от други, а това може да ви помогне да преживеете атаката.

Учените са симулирали взрива на ядрена бойна глава от 750 килотона, детонирана на 3 километра над земята.

Всеки, попаднал в огненото кълбо с радиус над 800 метра, нямаше да има шанс и ще умре незабавно.

Най-интересна е зоната на умерени щети (MDZ) и тук вашите шансове са по-добри, ако действате разумно. Ударната вълна може да пощади здрави бетонни конструкции. Логично шансовете ви за оцеляване биха били по-добри в здрава сграда, но не е толкова просто, пише "ДИР.бг".

"Преди нашето проучване опасността за хората в сграда, подсилена с бетон, която издържа на взривната вълна, беше неясна", обясни съавторът на изследването Димитрис Дрикакис в прессъобщение. "Нашето проучване показва, че високите въздушни скорости остават значителна опасност и все още могат да доведат до тежки наранявания или дори смъртни случаи."

Ветровете на ударната вълна ще нахлуят през прозорците и вратите и ще станат още по-силни, докато нахлуват през коридори и тесни пространства. Скоростта им може да достигне до 650 км/ч. Ако смъртоносни отломки не ви убият, ветровете все още могат да ви хвърлят безпомощно наоколо.

"Най-опасните критични места на закрито, които трябва да избягвате, са прозорците, коридорите и вратите", каза колегата съавтор Йоанис Кокинакис.

Според кипърските учени ъглите на стената, обърната към експлозията, са едно от най-сигурните места, на които може да залегнете.

Оптималният вариант е да се намирате в здрава сграда, в чието строителство е използвано солидно количество бетон.

Учените обаче допълват, че оцеляването от ударната вълна е само първата стъпка. В последствие ще ви се наложи да се опазите от радиацията и възможния масов глад и липса на медицинска помощ.

Коментари

Новини Варна