IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
21:24 | 3 юни 2015
Обновен: 10:49 | 17 май 2024

Работещите в офис трябва да стоят прави поне два часа по време на работния ден

Дългото седене може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и др.

По материала работи: Слав Велев
Работещите в офис трябва да стоят прави поне два часа по време на работния ден

Работещите в офис трябва да изкарват поне два часа прави по време на работния ден, за да запазят своето здраве. До такива изводи стигнаха британски учени, съобщава ТАСС, като цитира вестник The Times.

 

Анализ на влиянието на заседналия начин на живот на здравето на човека бе проведен по поръчка на департамента за здравеопазване на Англия. За изследването са проучвани чиновници, които стоят по цял ден пред компютрите. Медиците стигнаха до извода, че дългото седене може да доведе до сериозни последствия, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, проблеми с гръбнака и дори с храносмилането.

 

В тази връзка изследователите препоръчват, с цел свеждане до минимум неприятните последствия от заседналия начин на живот да се работи така, че да се прекарват поне два час в изправено положение при общо 8-те работни. Лекарите призовават хората да се откажат да използват асансьор и да ходят пеша по стълбите, по време на разговор по телефона да стават от стола, а също и да се обръщат към своите колеги пряко, ако това е възможно, без използването на електронна поща.

 

„Има надежда, че работодателите ще подкрепят нашите препоръки, които на практика са способни да намалят хроничните заболявания“, изрази увереност лекарят-ендокринолог Ан Хокинс от Кралската болница в Лондон.

 

В изследването също се отбелязва, че в страните от Скандинавия 90% от работните места са оборудвани със специални скоби, които позволяват на работниците да вдигнат лаптопа или компютъра си на удобна височина и да работят прави, докато в същото време този показател за Великобритания е равен на 1%.

 

Източник: ТАСС, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна