IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Лайфстайл
18:52 | 4 юни 2015
Обновен: 10:49 | 17 май 2024

Учени откриха кой ген кара жените да раждат по-рано

Младите майки се решават да имат повече деца, за разлика от тези, които раждат първото си бебе между 28 и 30 години

По материала работи: Слав Велев
Учени откриха кой ген кара жените да раждат по-рано

Генетиците откриха структура на ДНК, която предопределя кога една жена е готова да има деца и по този начин изчислиха колко деца е възможно да има определена жена, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС и КРОСС.

През втората половина на 20-ти век жените по света започнаха да отлагат майчинството за по-късен етап от живота си. Въпреки че гените играят важна роля в този процес, широките социални промени, увеличаването на заетостта на нежния пол и ефективните начини за контрацепция оказват голям ефект върху момента на зачеване на първото дете, се казва в изследването, публикувано в списание PLoS One.

Водещият автор на проучването Феликс Тропф от университета в Грьонинген, Холандия, и колегите му успели да открият гените, които подтикват някои жени да имат деца по-рано. Те успели дори да определят броя на децата, които една жена е готова да има.

В експеримента участвали 7000 млади майки от Холандия и Великобритания. Както се оказа, устройството на някои гени, както и наличието на определени мутации в тях, е статистически свързано с това кога жената ражда първото си дете и колко деца има в семейството въобще.

С други думи, структурата на тези гени е достатъчно силна, за да се определи кога жената ще има деца и какво потомство ще отгледа.

Интересното е, че жените, които раждат по-рано, имат повече деца в сравнение с жените, които раждат първото си бебе между 28 и 30 години.
Съществуването на това явление, както казват учените, показва, че сред жените все още действа естественият подбор. Момичета, които имат деца по-рано, оставят повече наследници и по този начин имат по-добър шанс да запазят тези гени.

Ние не виждаме този ефект и всъщност чувстваме обратната тенденция. Това се дължи на факта, че социалните и екологичните фактори измъчват днешните момичета, като ги карат да отлагат продължаването на вида в най-спокойните си години, заключават учените.

 

Коментари

Новини Варна