IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
22:22 | 4 юни 2015
Обновен: 10:49 | 17 май 2024

Червеното месо и млечните продукти водят до рак на простатата

Ограниченият прием на месо и масло, кратка термична обработка на ястията, по-голямо количество плодове и зеленчуци и по-честа консумация на риба и морски дарове понижават опасността

По материала работи: Слав Велев
Червеното месо и млечните продукти водят до рак на простатата

При мъжете, които консумират често червено месо, много млечни продукти и лакомства, е наличен два пъти по-висок риск от рак на простатата, алармират американски експерти. Изследването е на екип от Факултета по обществено здраве на Харвардския университет, сравнил навиците на хранене и предразположеността към заболяване за период от десет години сред близо 1000 мъже, пише puls.bg.
 
Храненето основано на ограничен прием месо и масло, кратка термична обработка на ястията, по-голямо количество плодове и зеленчуци и по-честа консумация на риба и морски дарове понижава същата опасност.
 
Според авторите на проучването невъглехидратната диета е свързана с намаляване на серумния инсулин и на инсулиноподобния растежен фактор тип 1 (IGF-1) - протеин, който стимулира пролиферацията на клетките и е замесен в раковия растеж. 

Те посочват, че никога не е късно човек да промени хранителния си режим и навици към по-добро. Експертите смятат, че приемът на нискокалорични хранителни продукти не само предпазва от появата на карцином на простатната жлеза, но и подкрепя неговото ефективно лечение при вече заболели хора.
 
Вече е известно, че "западното хранене" носи непосредствена опасност за здравето и най-вече за сърцето. В 35% от случаите то е причина за появата на сърдечносъдови проблеми. Други негативни здравни ефекти, рефлектиращи върху общото здравословно състояние и качество на живот, са понижен мускулноскелетен статус, измерен чрез скоростта на ходене, и понижени когнитивни способности на ума.

Коментари

Новини Варна