При мъжете, които консумират често червено месо, много млечни продукти и лакомства, е наличен два пъти по-висок риск от рак на простатата, алармират американски експерти. Изследването е на екип от Факултета по обществено здраве на Харвардския университет, сравнил навиците на хранене и предразположеността към заболяване за период от десет години сред близо 1000 мъже, пише puls.bg.
Храненето основано на ограничен прием месо и масло, кратка термична обработка на ястията, по-голямо количество плодове и зеленчуци и по-честа консумация на риба и морски дарове понижава същата опасност.
Според авторите на проучването невъглехидратната диета е свързана с намаляване на серумния инсулин и на инсулиноподобния растежен фактор тип 1 (IGF-1) - протеин, който стимулира пролиферацията на клетките и е замесен в раковия растеж.
Те посочват, че никога не е късно човек да промени хранителния си режим и навици към по-добро. Експертите смятат, че приемът на нискокалорични хранителни продукти не само предпазва от появата на карцином на простатната жлеза, но и подкрепя неговото ефективно лечение при вече заболели хора.
Вече е известно, че "западното хранене" носи непосредствена опасност за здравето и най-вече за сърцето. В 35% от случаите то е причина за появата на сърдечносъдови проблеми. Други негативни здравни ефекти, рефлектиращи върху общото здравословно състояние и качество на живот, са понижен мускулноскелетен статус, измерен чрез скоростта на ходене, и понижени когнитивни способности на ума.
Коментари