IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
14:00 | 14 април 2023
Обновен: 01:18 | 4 май 2024

Колко време да варим яйцата?

Добавянето на сол и оцет във врящата вода ще направи по лесно беленето

По материала работи: Слав Велев
Колко време да варим яйцата?

Графика: eggs.rire.kutiika.net

Ако все още не сте сварили яйцата си за Великден, това може да направите на Велика събота. Колко време обаче трябва да ги варите, за да получат желаната твърдост, без да ги спукате? Отговорът не е толкова прост, защото необходимите минути зависят от размера на яйцето, надморската височина и от това дали ще се сложи във вряща вода или във студена. Повечето източници препоръчват яйцата да се поставят във студена вода изчаквайки постепенно затопляне, докато заври, защото в противен случай яйцата често се пукат, пише eggs.rire.kutiika.net.

Варенето на яйца е трудно от гледна точка на това, че докато не ги обелим не може да сме сигурни колко твърди сме ги сварили.
По-малко вероятно да се напукат по време на "приготвяне" са пресните яйца. Това се дължи на по ниското pH в белтъка, което кара белтъка да се придържа към вътрешната мембрана на черупките, "запечатвайки" ги заедно. Но, това прави пресните яйца и по-трудни за белене. Яйцата които са престояли няколко дни в хладилника са по лесно чупливи, но и по лесно се белят. Вместо да чакате пресните яйца да остареят, може да добавите чаена лъжичка сода за хляб на литър вода (това повишава pH-то), но имайте в предвид, че това може да им придаде малко по-сярен привкус.

Добавянето на сол и оцет във врящата вода докато се варят яйцата ще направи по лесно беленето на яйцата.

Имайте в предвид, че върху времето за варене на яйцата оказват влияние както размера на яйцето, така и надморската височина. Следните минути са дадени за средно по размер яйце.

Коментари

Новини Варна