IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
16:30 | 14 юли 2023
Обновен: 11:24 | 27 април 2024

Разходка в жегата: Как да предпазим домашния любимец

До 60° се нагрява асфалтът

По материала работи: Слав Велев
Разходка в жегата: Как да предпазим домашния любимец

Слънцето безмилостно напече страната, а за 13 области е обявен предупредителен жълт код за високи температури. Оранжево предупреждение е в сила в други девет области на България.  Очакваните максимални температури за са за около 40 градуса, а на места в страната - до 41 градуса.

Хората масово започват да се пазят от палещите слънчеви лъчи, но в горещите летни дни не бива да забравяме и за рисковете, които жегите крият за  домашните любимци.

Слънчевите лъчи нагряват значително асфалтовите и други видове настилки. Така температурата им  значително  превишава тази на въздуха. Ако термометърът показва 30 градуса, то пътят може да е нажежен до цели 60 градуса. Може да намалите шанса за проблеми, спазвайки следните прости препоръки:

-За да намалите риска от прегряване и изгаряне на лапичките на Вашия космат приятел, избирайте подходящи часове за разходка!

- Внимавайте по каква повърхност разхождате любимеца си! За предпочитане е кучето да върви по тревни площи или площи, които са на сянка.

- Не забравяйте да осигурите и вода.

Припомняме, че температурите в Пловдив се изравниха с тези в Дубай тази сряда, а в други градове на България бяха измерени температурни рекорди. 36,8 градуса на сянка бе измерената температура в ранния следобед в Хасково.  Рекорд имаше и в Русе. Там термометърът на сянка отчете 39,5 градуса, което подобри с почти 2 градуса най-високата темепратура за днешната дата от 1989 г. - 37,7 градуса.

Температурите са критични и за бездомните животни. Много граждани апелират да сме съпричастни и да мислим и за тях, като им помогнем по прост начин. Като оставим съдинка с чиста вода, с която да утолят жаждата си.

Коментари

Новини Варна