IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Лайфстайл
11:40 | 14 август 2023
Обновен: 13:43 | 27 април 2024

Как да зареждаме правилно и безопасно ел автомобил у дома?

Експертите препоръчват закупуването на стенна зарядна станция

По материала работи: Слав Велев
Как да зареждаме правилно и безопасно ел автомобил у дома?

Има няколко възможности за зареждане на електрически превозни средства у дома. Много собственици на електрически автомобили използват стенна зарядна станция. Други шофьори предпочитат да зареждат колите си чрез конвенционален контакт.

Зареждането през стенен контакт има няколко недостатъка. Основното е, че по този начин електрическата кола ще се зарежда твърде дълго. Например пълното зареждане на Kia Niro EV може да отнеме около 24 часа. Експертите препоръчват закупуването на стенна зарядна станция. Тя ви позволява да зареждате електрически превозни средства по-бързо и по-безопасно. Такива зарядни станции се свързват директно към домашната електрическа мрежа. Устройството се монтира на стената и заема малко място, пише AutoMedia.

Как да инсталирате зарядна станция у дома?

Най-лесният начин да инсталирате зарядна станция у дома е да поръчате такава услуга от компанията, която ви е предоставила това устройство. Понякога се включва и инсталирането на зарядна станция. Експертите не препоръчват сами да инсталирате зарядната станция. Това трябва да бъде направено от специалист с акредитация от производителя на избрания от вас уред.

Какво е предимството на интелигентната станция за зареждане?

Смарт устройствата се открояват сред зарядните станции. Те се свързват със специално приложение на вашия смартфон чрез Wi-Fi мрежа.
Интелигентната станция за зареждане ви позволява дистанционно да настроите график за зареждане на електрически превозни средства. Например, можете да изберете да зареждате през нощта, когато електричеството е по-евтино.

Също така, такива устройства ви позволяват да изберете колко енергия трябва да получи електрическата кола. Благодарение на това можете да зареждате колата си само до 80%, за да не прегреете батерията.

Зарядно с какъв капацитет да избера?

Изходната мощност на станцията за зареждане зависи от вашата домашна мрежа. Също така си струва да се има предвид, че такива устройства се различават по мощността, която могат да осигурят при зареждане. Най-евтините зарядни станции осигуряват само 3 kW мощност. В този случай пълното зареждане на електрическа кола с малка батерия ще отнеме около 12 часа.

По-скъпите устройства са проектирани за мощност от 7 kW. Благодарение на това скоростта на зареждане е приблизително удвоена в сравнение със станциите за зареждане с 3 kW. Има и зарядни станции с мощност 11 kW и 22 kW, но те изискват трифазно захранване. Следователно такива устройства може да не са подходящи за домашна употреба, ако не разполагате с трифазен ток у дома.

Как бързо да заредите електрическа кола у дома?

Най-ефективният начин за бързо зареждане на електрическа кола у дома е да се свържете към зарядна станция от 7 kW. За по-мощни устройства трябва да смените окабеляването и да си пуснете трифазен ток. Най-добре е електрическите превозни средства да се зареждат през нощта, когато не се използват. Тогава скоростта на зареждане не играе толкова важна роля, а токът е по-евтин.

Още новини от света на автомобилите ще намерите на АutoMedia

Коментари

Новини Варна